Industrija video-igara jedna je od retkih koja beleži rast tokom pandemije koronavirusa. Jedan od razloga svakako je taj što su ljudi primorani da budu kod kuće, imaju više slobodnog vremena i okreću se igrama, kaže za eKapiju Nikola Čavić, predsednik Srpske gejming asocijacije.
– Beleži se porast u igranju video-igara na svim platfomama. Podaci sa platforme Steam pokazuju da se svaki dan obaraju rekordi u broju igrača – navodi Čavić.
Prema njegovim rečima u nekim kategorijama je došlo do rasta i od 80%, a rast postoji i u finansijskom segmentu, iako nije tako visok.
Čavić podseća da je i kroz istoriju industrija video-igara bila otporna na ekonomske krize.
– Ako se osvrnemo na ekonomsku krizu 2008. godine, treba reći da je industrija video-igara to jako dobro podnela. Razlog za to može biti i taj što je odnos novca i količne zabave koju igre nude definitivno povoljan. Jedna kvalitetna PC igra može da se kupi i za 10-20 EUR i može da ponudi desetine sati zabave, što je prilično više u odnosu na knjige, filmove ili druge vidove zabave – kaže Čavić.
Domaća industrija igara, kako navodi naš sagovornik, deo je globalne industrije, te očekuje rast i na našem tržištu.
– Ovo je globalni fenomen i podaci su relevantni i za domaću scenu, pa ja očekujem da i lokalne kompanije beleže rast – smatra naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, sve kompanije, pa tako i one u gejming indusriji suočavaju se sa izazovom da poslovanje vrate u normalu, pre svega u logističkom smislu.
– One kompanije koje se brzo organizuju i ponude dodatne proizvode mogu da očekuju i veći rast – kaže Čavić i podseća da je i pre pandemije industrija video-igara važila za jednu od najperspektivnijih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here