Tokom napada NATO snaga na Jugoslaviju 1999. godine na današnji dan iznad atara sela Buđanovci oboren jedan od najmodernijih američkih aviona F 117A.

Na današnji dan 1999. godine, za vreme NATO bombardovanja u vazdušnom prostoru iznad atara sremskog sela Buđanovci oboren je takozvani “nevidljivi” F 117A.

Četvrtog dana NATO bombardovanja, Treći divizon 250. raketne PVO brigade Vojske Jugoslavije, kojim je komandovao pukovnik Zoltan Dani oborio je jedan od najmodernijih aviona američke avijacije.

Oko 20 sati i četrdeset minuta na modifikovanom radaru ruskog raketnog sistema S-125 (Neva), uočena meta, a samo jedan minut kasnije avion je pogođen iznad vojvođanskog sela, nedaleko od Rume.

Američke vlasti su u nekoliko navrata zahtevale od Jugoslovenaskih organa da se u Sjedinjene države vrate svi delovi i ostaci lovca bombardera F117A.

Ostaci borbenog aviona nalaze se u Muzeju vazduhoplovstva nadomak beogradskog aerodroma Nikola Tesla.

U vlasništvu muzeja je oko 75 odsto ostataka letelice, međutim, najmodernija elektronska oprema tog aviona nije izložena.

F 117 A je pre agresije na Jugoslaviju korišćen u Američkoj invaziji Paname 1989. godine i u Zalivskom ratu dve godine kasnije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here