U otežanim uslovima poljoprivrednici vode bitku za proizvodnju hrane i kažu biće je dovoljno za nas, ali i da se izvozi. Ispražnjeni rafovi i potražnja za voćem, povrćem i hranom ove godine bi se moglo povoljno odraziti na voćare, stočare i prehrambeni sektor.

Povoljne vremenske prilike poljoprivrednici su iskoristili za rad u poljima. Od dobre pripreme zavisiće i ovogodišnji rod. Zbog korona virusa pridržavaju se mera, ali i na tradicionalan način.

Radove za koje su obično morali da angažuju i sezonske radnike, prinuđeni su da rade porodično. Zbog toga Radovići kažu da se radi nekad i osamnaest sati.

“Mi mora da uradimo komplet dva i po hektara maline, sve da se uradi da se dovede do branja, plus ostali drugi poslovi oko stočarstva, oko ratarskih delova. Kreće oranje. Nemožete da očekujete pomoć, sami mora da se snalazite, da uradite”, kaže Dobrivoje Radović, poljoprivrednik iz Prilika.

Braća Gagričići su privremeno zatvorili Akademiju košarke u gradu, a odlučili su da pomognu na selu.

“Iz Novog Sada smo došli za Čačak, vratili se kući. Nakon toga smo došli u selo da pomognemo babi i ujaku”, kaže Darko Gagričić iz Novog Sada.

Veliki broj penzionera prethodnih godina radio je sezonske poslove i oko jagoda. U Prvoj složenoj zadruzi voćara otežano rade, ali taj vid organizovanja ima prednosti.

“Svako zlo grupiše, problemi grupišu ljude, tako da i ovog puta će doći ispomaganja normalno”, kaže Božo Joković, direktor Prve složene zadruge “Naši voćari” Arilje.

Zbog praznih rafova u Evropi, potražnja je za hranom. Srpske maline ponovo su tražene. Transporti idu otežano, zbog zatvorenih granica, ali dostava hrane ne sme da stane.

“Mi očekujemo da sledeća sezona bude dobra i za nas i za proizvođače. I očekujemo da se Srbija, da se proizvođači vrate na nivo gde su bili pre par godina”, kaže Boris Obradović, direktor hladnjače za preradu voća iz Arilja.

Maline kažu jačaju imunitet, to znaju i u Evropi. A zadrugari su odlučili da zdravstvenim radnicima i policajcima iz Arilja i Požege poklone sokove. Zajedničkom borbom može se pobediti i nevidljivi neprijatelj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here