Nedostatak medicinske opreme u čitavom svetu, pre svega zaštitnih maski, naveo je domaće inovatore da se oslone na sopstvene izume. Preduzeće CCS Solutions počelo je proizvodnju nove vrste zaštitnih maski sa izmenjivim HEPA filterom za višestruku i dugoročnu upotrebu – LifeMask, a prve isporuke očekuju se za dve i po nedelje.
– Maske su za višekratnu upotrebu, jedinstvenog ergonomskog dizajna, napravljenog tako da odgovara licu, a vazduh prolazi samo kroz filter. Filterski deo filtrira vazduh kompletno, uključujući i viruse, gasove, zagađenja i čestice. To su industrijski filteri, jako kvalitetni i koriste se za razne namene. Filteri se menjaju nakon 120 sati upotrebe, odnosno oko 14 dana, ili nakon što se oseti da je zapušen i da treba da se promeni – objašnjava za eKapiju Nikola Krstić, kreator maski.
Prve količine, pod okriljem Fonda za inovacionu delatnost, biće distribuirane velikim kompanijama koje i dalje rade, kako bi zaposleni u njima bili zaštićeni, a plan je da potom ponuda bude proširena i ka apotekama i ka maloprodaji, kao i da se uspostavi i onlajn prodaja.
– Projektom Fonda za inovacionu delatnost predviđena je proizvodnja 30.000 maski u prvih mesec dana, ali nećemo se na tome zaustaviti, proširićemo kapacitete i ići ćemo u masovnost jer se primećuje potreba – kaže Krstić, inače, već poznati mladi srpski naučnik, koji je osmislio rukavicu za slepe.
Cena se prema njegovim rečima još formira, a maske će koštati nekoliko stotina dinara.
– Mi smo se kao firma odrekli profita. Sav prihod ići će u proširenje kapaciteta i pokrivanje troškova proizvodnje – ističe Krstić.
On objašnjava da se maske jednostavno se dezinfinkuju, brisanjem alkoholom, a u dezinfikovanom pakovanju će se nalaziti nekoliko filtera, maska, zaštitna guma za prijanjanje licu i lastiš.
Maske su registrovane kao nemedicinsko sredstvo, a iz preduzeća najavljuju i da se za medicinsku sertifikaciju priprema nova verzija ovog proizvoda.
 
Podsetimo, Fond za inovacionu delatnost odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata preduzeća čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane korona virusom.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here