Veterinarski specijalistički institut Kraljevo (VSI) obavljaće testiranja uzoraka na KOVID-19. Dnevni kapacitet laboratorija je par stotina uzoraka, ali to zavisi od potreba samog terena.

– Uzorke će dopremati Zavodi za javno zdravalje sa teritorije ukupno pet okruga, Zlatiborskog, Moravičkog, Rasinskog, Šumadijskog i Raškog okruga. Mislim da ćemo uspeti da zadovoljimo potrebe ispitivanja sa navedenih područja – kaže direktor Mišo Kolarević.

Zaposleni u VSI su potpuno obučeni i spremni za ovo testiranje, ističe Kolarević, a iza njih je i višegodišnje iskustvo u radu sa infektivnim agensima i metodom koja je predviđena kada su u pitanju uzorci na korona virus.

Sam postupak u laboratoriji, prema rečima Kolarevića, trajaće par sati, ali treba uzeti u obzir razuđenost područja, tako da će rezultati biti u 24 sata.

– Tu će i epidemiloške službe Zavoda sa teritorije pet okruga imati težak zadatak da obave uzorkovanje, a potom ga nama dopreme. Ono što je takođe veoma važno, testova ima dovoljno, a u slučaju eventualne potrebe biće ih još dopremljeno – kazao je Kolarević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here