Od zemalja centralne i istočne Evrope (CEE), ekonomija Srbije će biti najmanje pogođena krizom izazvanom virusom korona, procenjue se u najnovijoj analizi austrijske Erste Group.

Bruto domaći proizvod (BDP) zemalja u regionu CEE pašće u proseku za 4,7% u 2020. godini usled posledica koronakrize, pri čemu će najmanji pad od 2,3% imati Srbija, predviđaju analitičari Erste Group, a prenosi portal Seenews.

Zatvaranje uslužnog sektora na najmanje mesec i po dana zaustaviće rast potrošnje u kategorijama kao što su restorani, hoteli i kultura. Turistički orijentirane zemlje poput Hrvatske i Slovenije će se suočiti s teškom recesijom, prema našim procenama zabeležiće pad od 7,5%, odnosno 6,7% – navodi se u dokumentu.

Na rast izvoza uticaće negativno prekidi u proizvodnji i poremećaji u lancima snabdevanja.

Osim toga, gubici prihoda koji nastaju usled otpuštanja i nižih iznosa zarada, koje subvencionišu vlade, u poređenju s redovnim platama, verovatno će ograničiti potrošnju domaćinstava na trajna dobra i odeću u ostatku godine, a sve veća nezaposlenost smanjiće poverenje potrošača.

Prema izveštaju, očekuje se da će rumunska ekonomija ove godine pasti za 4,7%.

Pre nešto više od dve nedelje, analitičari Erste Group su predviđali rast BDP-a Rumunije u 2020. godini od 2,0%, dok su za Hrvatsku prognozirali rast od 0,5%, za Srbiju rast od 3%, a za Sloveniju 2,7%.

Analizom su obuhvaćene, osim Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, i Mađarska, Slovačka, Poljska i Češka.

Ekonomisti ove banke procenjuju da će Mađarska i Poljska ove godine zabeležiti privredni pad od oko 4%, Slovačka 5% procenata, a Češka oko 6,7%.

ekapija

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here