Epidemiolozi iz Čačka saopštili su da je čak 90 odsto zaraženih u ovom gradu poteklo sa proslave 18. rođendana. Zbog toga je oko 1.000 ljudi u samoizolaciji, a šestoro pacijenata se nalazi na respiratorima.

Čačak je uz Beograd, Valjevo i Ćupriju trenutno najveće žarište zaraze korona virusa u Srbiji. Ovo je na konferenciji za novinare nakon sastanka republičkog Kriznog štaba, izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Međutim, u protekla tri dana u Čačku je evidentirano samo šest novih slučajeva zaraze virusom kovid-19, pa sada u gradu na Moravi ima ukupno 24 obolela. Od prvog slučaja koji je zabeležen 10. marta, nekoliko osoba je ozdravilo.

Po rečima direktora Zavoda za javno zdravlje i epidemiloga dr Aksentija Tošića do sada od početka epidemije izolovano kod 33 pacijenta pozitivan nalaz na COVID-19. U Čačku su potvrđena 24 slučaja, pet u Gornjem Milanovcu, tri u Lučanima i jedan u Ivanjici. Prethodna dva dana poslata su 64 uzorka u Kraljevo, i ti rezultati se očekuju.

– Do sada je na lečenje van Čačka upućeno devet pacijenata iz okruga, od kojih su šest na respiratoru. Kako saznajemo, većina obolelih su muškarci, a zbog ozbiljnih zdravstvenih problema dva bolesnika su poslata u Kragujevac pošto imaju težu kliničku sliku. Iz policijske uprave smo saznali da se u bazi za samoizolaciju vodi oko 1.000 lica – kažu iz Radnog tima za sprečavanje širenja korona virusa u Čačku.

Stanovnici ovog grada, pema onome što smo videli na ulicama, pridržavaju se svih propisanih mera. Čeka se u redovima sa razmakom između ljudi. I velika većina nosi zaštitne maske.

– Nažalost, skoro sam izgubila oca. Umro je u bolnici. I zbog toga sam morala da uđem u nju. Primetila sam da se poštuju sve procedure. Mislim da su Čačani ozbiljno shvatili situaciju – kaže Milena Ivković za “Blic”.

Slično misle i ostali građani koje smo u malom broju zatekli na šetalištu u centru Čačka. Kažu da im ipak nije svejedno kada čuju vesti koje dolaze iz Španije i Italije, ali da veruju da Srbija neće doživeti sličan scenario.

U sportskoj hali u Atenici, koja je privremeno pretvorena u bolnicu, postavljeno je oko 180 ležajeva, a uz pomoć paravana napravljene su improvizovane sobe u kojima je od pet do devet kreveta. Kompletan postao biće završen za vikend, kako bi sve bilo spremno za prve pacijente kod kojih je potvrđen korona virusa, a imaju lakše simptome.

Važni telefoni

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”: 011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je dodatnih 20 brojeva telefona za sve informacije o korona virusu.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je još 10 dodatnih dodatnih brojeva, a preko istog linka možete da dođe i do brojeva telefona svih domova zdravlja širom Srbije.

Otvoren je i jedinstveni kontakt centar za Kovid 19 – 19819

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here