Opština Požega, od početka uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, preduzela je rigorozne mere i pre donošenja Uredbe Vlade Repulike Srbije. U ovoj varošici na Skrapežu,  od prvog dana,  zatvoreni su ugostiteljski i drugi objekti, pa i kladionice.

Na teritoriji opštine Požega reigistrovane su dve osobe kod kojih je potvrđen Covid 19,  jedno lice je 55-to,  drugo 85-to godište i oni nisu bili u međusobnoj komunikaciji.  Ipak, zbog  ova dva registrovana slučaja u Požegi je trenutno oko 100 ljudi u izolaciji.

Da bi sprečili širenje virusa, u opštini Požega, ne čekajući  naredbe Vlade Srbije, odmah po porglašenju vanrednog stanja zatvorili su sve kafiće, teretane, kladionice, pa i frizerske salone. Svesni da privreda oseća veliki teret vanrednog stanja, u opštini  Požega pored pomoći svojim najugroženjim sugrađanima nastoje da se život,  koliko toliko normalno odvija.  Između ostalog, prema propisnim pravilima  i mogućnostima u vanrednom stanju, nastavljeni su započeti građevinski infrastrukturni radovi na području opštine.

“Na žalost situacija je takva u celoj Srbiji da su mnogi morali zbog vanrednog stanja da smanje kapacitete, pa i zatvore svoje proizvodne pogone.  Požega nije izuzetak. Trudimo se, medjutim da u datim okolnostima sve aktivnosti organizujemo na najbolji mogući način, koliko nam date okolosti dozvojavaju, a vodeći se pre svega time da sačuvamo živote ljudi. U trgovinama u Požegi nema  nestašice osnovnih životnih namernica i ne primećuje se posebna panika kod građana”, ocenjuje predsednik  požeške opštine Đorđe Nikitović.

Crveni krst Požega radi svoje redovne aktivnosti, samo prilagođene vanrednoj situaciji. Kuhinja radi redovno ali sad ima uvećan broj korisnika, ukupno 280 .

“Paketi Crvenog krsta sa najosnovnijim životnim namernicama, posebno u ovom trenutnku , to treba naglasiti i gradjani to treba da znaju, namenjeni su pre svega socijalno najugroženijim ljudima”, naglašava Snežana Đurić iz požeškog Crvenog krsta.

Paketi pomoći do najugroženijih stižu uz pomoć 14 vatrogasaca “Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega” i Gorske službe spašavanja „Soko“.

“Ukljuljučili smo se u ovu akciju jer je državi u ovom trenutku pomoć dobrovoljaca profesionalaca neophodna . Organizovali smo rad u dve smene, radimo i dan i noć, kako to, ustalom,  vanredno stanje i nalaže”, kaže Ivan Mijailović iz “Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega”.

U Požegi se od trenutka proglašenja vanrednog stanja, pacijenti sa simptomima sličnim korona virusu pregledaju u mobilnoj ambulanti, kako se ne bi mešali sa drugim pacijentima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here