Kako su ranije govorili naši najeminentniji stručnjaci, vrhunac širenja korona virusa u Srbiji se očekuje upravo oko Vaskrsa. Epidemiolog Predrag Kon izneo je svoje mišljenje na jednoj od redovnih konferencija za novinare u vezi proslave Vaskrsa i istakao “da je važno da se čuva život”.

Što se tiče Vaskrsa verujte da je ova situacija sada na najvišem mogućem stupnju tako da nije posebno razmišljano o samim praznicima. Ako bude bilo potrebno da se za praznik sprovodi zabrana kretanja ili kontakata to zahteva da se slavi na poseban način. Verujem da će svako naći način u svom domu da to upriliči. Isto važi i za jevrejske praznike. Neće biti velikih okupljanja zato što se čuva život” – rekao je Kon.

Dve opcije su trenutno u igri

Kako trenutno stvari stoje, u opticaju je nekoliko scenarija za predstojeće praznike. Po jednoj verziji vernicima bi mogao da bude omogućen ulazak u crkvu na Veliki petak. Naravno, uz pridržavanje svih propisanih mera: da ulaze po dva vernika uz obavezno nošenje maski i rukavica, i uz pridržavanje mere rastojanja od dva metra.

Po drugoj verziji, i narednog vikenda nas očekuje produženi policijski čas koji bi mogao da bude na snazi od petka već u podne ili čak od četvrtka 16. aprila u 17.00! A sve kako bi se u ovim trenucima kada se vodi odlučna borba protiv širenja korona virusa izbegla bilo kakva masovna okupljanja stanovništva. U tom slučaju, vernicima ne bi bio omogućen odlazak u crkvu i kretanje bi bilo potpuno obustavljeno.

Liturgija na TV, pričešće u ponedeljak

Iako su odlazak u crkvu, pričešće, liturgija, kao i tradicionalno kucanje jajima sa najbližima, komšijama i prijateljima, sastavni deo proslave Vaskrsa, to ćemo ove godine verovatno propustiti.

Srpska pravoslavna crkva još uvek nije zvanično saopštila vernicima kako će usled novonastale situacije obeležiti Vaskrs. Prema pisanjima pojedinih medija postoji i mogućnost da se uskršnja liturgija prati na nekom od televizijskih kanala, dok će pričešće vernici moći da obave u svojim domovima na Veliki petak do 17 sati ili od ponedeljka, drugog dana Vaskrsa, odnosno u vremenu kada nije na snazi policijski čas.

Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here