Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Niska kamata i povoljan grejs - krediti za spas privrede

post-title


Kada je reč o finansijskoj podrššci privrednim subjektima za održžavanje likvidnosti država će izdvojiti 24 milijardi dinara za odobravanje kredita preko Fonda za razvoj.

Osnovni cilj je, kako je naveo ministar SIniša Mali pri predstavljanju uredbi za privredu, da se obezbedi podršška preduzećima za nabavku obrtnih sredstava i podršška za odrobravanje tekuće likvidnosti u cilju izmirivanja obaveza nastalih prema poslovnim partnerima, zaposlenima i držžavi.

Pravo na koriššenje sredstava imaće preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja su u većinskom privatnom ili zadružžnom vlasnišštvu, uz uslov da obavljaju proizvodnu, uslužžnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost.

Krediti za održavanje tekuće likvidnosti i nabavku obrtnih sredstava odobravaće se na rok otplate do 36 meseci, na grejs period do dvanaest meseci, po kamatnoj stopi od jedan odsto godiššnje. Krediti se odobravaju i vraćaju u dinarima.

"Mislim da je to izuzetno povoljno za našu privredu. Minimalni iznos kredita koji mogu podići privredna društva je 1. 000. 000 dinara a preduzetnici i zadruge 200. 000 dinara. Maksimalan iznos kredita možže biti: za preduzetnike i mikro pravna lica do 10. 000. 000 dinara, za mala pravna lica do 40. 000. 000 dinara i za srednja pravna lica do 120. 000. 000 dinara", rekao je Mali.

Osnovni uslov za realizaciju ovih kredita je zadržavanje broja zaposlenih na dan 16. marta 2020., s tim da se kako do podnoššenja zahteva tako i u toku korišćenja kredita prihvata odstupanje od 10 odsto od broja zaposlenih.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar