Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U čačanskom selu Banjica nalazi se jedna od najvećih svetinja u Srbiji - manastir Stjenik (FOTO)

post-title


U čačanskom selu Banjica,  u podnožju planine Jelice, nalazi se jedna od najvećih srpskih svetinja.  Pre  sedam vekova braća Mrnjavčevići podigli su manastir Stjenik u kom  danas počivaju mošti Svetog  Jovana Stjeničkog  nad  kojim su se izlečili mnogi putnici namernici koji su spas od fizičkih, ali i duhovnih teskoba potražili upravo u ovoj božijoj kući. „Jovan Stjenički je najviše vremena  provodio u postu i molitvi, u jednoj pećini iznad  manastira. U leto 1462. godine Turci su upali u manastir zapalili ga, a igumana Jovana usmrtili. Na mestu gde je sahranjen kasnije je podignuta nova crkva. Prilikom obnove manastira 1950. Godine na Vidovdan, njegove mošti su iskopane i prebačene u manastir i od tada narod ovog kraja ovde se moli, traži lek za svoje bolesti i razrešenje mnogih nevolja, Brojni su oni koji su se ovde izlečili od epilepsije i plućnih bolesti“, rekao je iguman Pajsije za RINU.
[caption id="" align="alignnone" width="800"] Foto: RINA[/caption]
Manastir Stjenik nalazi se ispod istoimenog brda, a ukoliko se od njegovih starih drvenih vrata uputite 500 metara putem uzbrdo, doći ćete do izvora pod nazivom Svetinja, za čije postojanje su vezana mnoga božija čuda. [caption id="attachment_98041" align="alignnone" width="2000"] Foto: RINA[/caption]
[caption id="" align="alignnone" width="800"] Foto: RINA[/caption]
„Devojčicu koja je rođena slepa, roditelji su po svakom prazniku dovodili na izvor i umivali je. Nakon jednog bogosluženja ona je progledala kad je imala tri godine, kasnije je postala čak i učiteljica. Zatim, žena koja je bila srčani bolesnik, bajpaseve i operaciju je izbegla upravo zahvaljujući molitvi nad moštima i vodi sa svetog izvora. Danas vernici ovde vrlo često dolaze i svi sa sobom nose flaše, kako bi natočili vode i poneli svojim kućama“, kaže stariji mešatanin sela Banjica.
[caption id="" align="alignnone" width="800"] Foto: RINA[/caption]
Do pre nekoliko godina do manastira Stjenik vodila je samo uzana stazica, kroz šumu, uz potok. Ali i pored toga narod  je dolazio na poklonjenje svecu. Čak su mnogi vernici ostajali po čitavu noć u crkvi, a hladne noći ispod Jelice nisu ih odgovorile od ove namere i kako kažu – svetac je uvek pomagao.
[caption id="" align="alignnone" width="800"] Foto: RINA[/caption]


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar