Do ukidanja mera preduzetih kako bi se smanjilo širenje korona virusa, odnosno njihove relaksacije, doći će postepeno, epidemilozi ne mogu još da kažu kada će se tačno sa tim krenuti i kojim redom, ali će, ako bi se ispoštovale reči struke, poslednje će biti ukinute one koje se tiču dece, odnosno školaraca i najstarijih građana.

Na pitanje novinara na današnoj pres konferenciji, koliko uzastopno dana treba da imamo pad broja zaraženih i preminulih od korone, da bi počeli sa relakasacijom mera i koje bi to mere morale da ostanu, epidemilog dr Predrag Kon je rekao da u svemu ovome “brojke presuđuju”.

Brojke su brojke i one presuđuju. Ali ja ne znam koje su brojke, jer se mi sa ovim prvi put suočavamo, o ovome u školi nismo učili – rekao je dr Kon danas na pres konferenciji Kriznog štaba za borbu protiv covida 19.

Kako je dodao, pratiće se iskustva drugih, jer “nismo sami na ovom svetu, a i videćemo na primeru partnera iz Kine”.

Svakako će doći do relaksacije. Ali imamo stare koji su najosetljiviji i imamo decu, moramo racionalno da obezbedimo da ne dođe do njihovog zaražavanja na samom kraju. Poslednja mera po mom mišljenju je otvaranje škola – istakao je Kon.

Kon: Kada se otvore škole kreće motor

Kada se otvore škole, kreće motor. Šta to znači? Deca imaju najblaže simptome i dolazi do “prokružavanja” virusa i stvaranje imuniteta. Ekstremno je važno kada će se škole otvoriti. Ja sam za varijantu letnje škole, jer tada virusa nema mnogo, a deca bi se prokužila – rekao je naš poznati epidemiolog.

Upravo o tome je Kon i ranije govorio za “Blic”.

Vidim da u ovom trenutku škola na daljinu dobro funkcioniše, ali po mom mišljenju ne bi bilo loše da učenici idu u letnju školu, jer bi na taj način, imajući u vidu da deca imaju najmanje manifestacije bolesti, gotovo da uopšte nemaju simptome, došlo bi do prirodnog “prokružavanja” virusa i na taj način bismo stvorili tihi imunitet dok čekamo da se vakcina pojavi, a to neće sigurno biti ove godine – zaključio je tada doktor Kon za “Blic”.

On je istakao da smo pametno zatvoirli škole na vreme, a da sada pametno treba doneti odluku kada ih otvoriti.

Ja sam za letnju školu, mada znam da to neće biti prihvaćeno, i moramo da budemo spremni za jesen – poručio je Kon i istakao da moramo pravilno da procenjujemo rizike “da nam opet nešto ne pukne”.

Kako je dodao, kafići i okupljanja jesu rizik, ali život mora da se vrati.

Ovo će se završiti, ali mi ćemo te mere ukidati postupno. Nikad mi ovo nećemo zaboraviti, ovo je ozbiljno ušlo u nas. Navikli smo se da živim sa gripom, a navići ćemo se i na koronu, ako virus preživi, i dočekaćemo vakcinu. I opet se sve svodi na vakcinu, to je tema koje prati sve epidemije – kaže Kon.

Kisić: Stariji su najugroženiji, za njih postepeno ukidanje mera

Zamenica direktora Insituta za javano zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” dr Darija Kisić Tepavčević je dodala da su pojedine države isplanirale relaksacije, ali su im bili različiti kriterijumi.

Ne postoji matematički model, ali je dobar pokazatelj broj pacijenata koji se primaju u bolnicu i na respirator. Takvih je kod nas 136, ali su oni zaraženi nedeljama unazad. Svaki dan kada nemamo uključivanje na respirator i kada se bude smanjivao broj zaraženih i smrtnih slučajeva to će biti dobar pokazatelj. Prvo će se to gledati. Zaista se vidi kraj epidemije, ali ne treba da budemo nestrpljivi. Ne treba zbog lepog vremena da to ponovo pokvarimo – objasnila je ona i dodala da je sada pravo vreme da damo sve do sebe.

Kazala je da se svi nadaju da će biti kako je doktor Branislav Tiodorović optimistično rekao da se kriza meri danima, ali da ona ipak smatra da su nedelje u pitanju.

Populacija starih koju su sada zaštićeni, objašnjava, najugroženija je.

Jako je nizak kolektivni imunitet kod njih, pa će se za njih mere postepeno i ukidati. A lepo vreme je inače vreme jačanje kolektivnog imuniteta. Nama raste postepeno taj kolektivni imunitet, a virus slabi. Ipak, sve mere pa i njihovo ukidanje zavisi od epidemiološke situacije, a najviše mera će biti usmero na školske usatanove i na najstarije– kazala je doktorka Kisić.

Opasnost od repa epidemije

Izraz koji se u u sklopu teme o ukidanju mera i oprezu sada pojavio jeste – “rep epidemije”.

Prvo je taj izraz upotrebio epidemilog r Branislav Tiodorović koji je jutros izjavio da ono što se događalo u velikim gradovima sa zakašnjenjem se javlja na jugu Srbiji i trajaće još neko vreme, “tako da ćemo posle Uskrsa imati rep epidemije”.

On je apelovao na građane da ostanu kod kuće i da se pridržavaju svih mera.

Bolje nego što je bilo, ali treba gvozdena disciplina. Da isteramo sledeću nedelju i mislim da ćemo stati na zelenu granu – rekao je jpidemiolog dr Branislav Tiodorović, inače član Kriznog štaba za Covid-19.

Rep epidemije bila je tema i redovnog preseka stanja oko korona virusa, a dr Kon je, odgovarajući na pitanje novinara, objasnio o čemu se zapravo radi i šta taj termin znači.

Ispostavilo se da taj “rep” uopšte nije naivan.

U respiratornim epidemijskim procesima sve traje od 6 do 8 nedelja, a ako ide eksplozivno ide 6 nedelja. Međutim, mi možemo da imamo produžetak epidemije i da ide od 12 ili 13 nedalja. A rep – to je zapravo kada se epidemija ugasi, a ostane nam osetljivost starih osoba i dece, a virus se vrati nazad. Da li u ovoj ili sledećoj sezoni… Može da se desi i na leto, što je ređe, ali sledeće zime, moguće je, to zavisi od viursa – objasnio je Kon.

Može da bude žestok

Rep epidemije, istakao je, može da bude žestok, situacija može da zavara ljude kada mislimo da je sve gotovo. A taj pandemijski rep udara i dan danas zato što nismo vakcinisani.

Sve što radimo u 21. veku jeste da čekamo vakcinu – istakao je.

Postoji, međutim, i druga varijanta je, dodao je, a to je da se razboljevamo, pa da steknemo imunitet. Nekada su, kaže, vodili decu da se zaraze boginjama, recimo, da bih ih preležali i postali imuni.

Tako neko može da ode da vidi gde je najbolje da se zarazi koronom. Ali to je sve teoretisanje, najbolje je da sačekamo vakcinu – kazao je epidemiolog Kon.

Kako je dodao, taj rep može da nam se desi, jer smo mi našu krivu razvukli.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here