Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Evo šta je podrazumevao crni scenario koga se Čačak pribojavao

post-title


Ružno je reći da je epidemiološka situacija u gradu povoljna kada nam ljudi umiru, ali to je zaista činjenica, izjavio je dr Mihailo Luković povodom mesec dana od otkrivanja prvog slučaja zaraze koronavirusom u gradu na Moravi.

On je rekao da je Čačak na početku epidemije bio u veoma teškoj situaciji kao jedno od najvećih žarišta u Srbiji, navodeći da su prognoze bile “crne“. Kako je naglasio dr Luković, vrsni epidemiolog iz Novog Sada sa kojim je radni tim bio u kontaktu, na osnovu inicijalnih parametara iz Čačka, procenio je da bi na nivou grada moglo da bude oko 1.480 obolelih, 280 bolničkih pacijenata, od kojih veliki broj na respiratorima, i između 28 do 56 preminulih! Na osnovu ovih prognoza, istakao je Luković, napravljena je organizacija ljudstva, sredstava i kapaciteta.

– Srećom, do tih cifara nismo došli. Mere koje su na snazi su veoma pomogle da oborimo krivu oboljevanja, da smanjimo broj očekivano obolelih, koji je po onom scenariju zbilja bio dramatičan. Jedini strah je bio da nas događaji ne prevaziđu, odnosno da ne možemo da odgovorimo na izazov koji nas sustiže. Možda će sutra neko reći da su kapaciteti koje smo pripremili bili predimenzionirani. Ja bih voleo da smo mi sve ovo džaba radili, bio bih najsrećniji čovek – istakao je šef Radnog tima za praćenje širenja zaraze koronavirusom na teritoriji grada.

Dr Luković je naveo da je odlična vest to što obolelih u Čačku ne raste eksponencijalnom krivom, nego onako “kako mi možemo da pratimo“.

– Jedina nepovoljna okolnost u toj dobroj okolnosti je što će epidemija umesto 6 do 8, trajati 10 do 12 nedelja. To nije benefit, ali je korisno, s obzirom da smo došli u situaciju da stvari držimo pod kontrolom – rekao je čačanski epidemiolog i infektolog.

Naposletku, on se osvrnuo i na nastavak borbe sa zarazom.

– Što epidemija bude bliža kraju, više će da nam bodu oči teški i smrtni slučajevi kojih će da bude. Ne zaboravite projekcije koje smo imali, 28 do 56 smrtnih slučajeva, a gledajte gde smo sada. Nisu te projekcije bile proizvoljne. Dao nam je čovek koji izuzetan epidemiolog i koji je napravio neku sredinu između Vuhana i Italije. Pa vi vidite imamo li rezultata ili nemamo – naveo je dr Mihaiolo Luković.

Zaključno sa subotom 11. aprilom, u Čačku ima 37 potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona.

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar