Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Kako izgleda "najteža klinička slika"

post-title


Od posledica koronavirusa 146 osoba je na respiratorima i oni su u teškom stanju. Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS, kaže za RTS da su anesteziolozi najvažniji za vođenje pacijenata na respiratoru.

Nebojša Lađević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je na pulmologiji Kliničkog centra Srbije na respiratorima trenutno osam pacijenata, a bilo ih je 14.
Njihovo stanje je, kaže, promenljivo, ali u poboljšanju. Najveći broj pacijenata ima pridružene bolesti, kaže Lađević dodajući da je gojaznost jedan od problema. Na respiratorima ima najviše ljudi koji su stari između 50. i 65. godine, a tri četvrtine su muškarci, napominje Lađević.

Šta znači najteža klinička slika 

Direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS objašnjava da najteža klinička slika podrazumeva značajan pad kiseonika u arterijskoj krvi. "Kad je nemoguće ventilacijama rešiti, ostaje samo da se prikači na respirator", navodi Lađević i dalje objašnjava šta je respirator: "Respirator je mašina koja pod pozitivnim pritiskom uduvava vazduh u pluća pacijentu koji ne može sam da diše, ona mu omogućava veću kontretraciju kiseonika u plućima." Kad je pacijent u bolnici, najvažnije je, kako kaže, praćenje njegovog stanja. "U slučaju pogoršanja, minuti su u pitanju. Potreban je duži period da se prate, kad se vidi pogoršanje, nema odlaganja i potreban je respirator", napominje direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS. Lađević ukazuje da je do sada od 25 do 30 odsto pacijenata odvojeno od respiratora.

Anesteziolozi najvažniji za vođenje pacijenata na respiratoru 

Direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS ukazuje da obično samo oni pacijenti koji završe na intenzivnoj nezi shvate značaj anesteziologa. "Anesteziolog je lekar koji ne učestvuje samo u operaciji, nego i u pripremi pacijenta, oporavku na intenzivnoj nezi. Anesteziolozi su najvažniji za vođenje pacijenata na respiratoru", napominje Lađević. Kaže da mu motivaciju u svakodnevnom poslu pruža "spoznaja da smo na pravom mestu". "Takođe, i saznanje da kada ste pod kontrolom anesteziologa, vi ste u najboljem društvu u kritičnom trenutku", ističe Lađević.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar