Srbija neće uzimati finansijsku pomoć od MMF, pošto imamo velike devizne rezerve i 31 tonu zlata, izjavio je danas, 12. aprila, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Predsednik je rekao da je sinoć na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim i guvernerkom NBS Jorgovankom Tabaković, u okviru Kriznog štaba za ekonomiju, razmatrano “hoćemo li, pored pripremeljnih mera, da tražimo i finansijsku pomoć od MMF”, ali je, kaže, procenjeno da ta pomoć nije potrebna.
Srbija će se, ističe, brzo oporaviti i vratiti na staro nakon pandemije korona virusa, pre svega zahvaljujući stabilnim i čvrstim finansijama.
– Mi ćemo brzo da se oporavljamo, imamo stabilne čvrste finansije. MMF nudi hitnu pomoć zemljama koji imaju probeme u rezervama. Mi pomoć od MMF nećemo uzimati, jer imamo velike devizne rezerve i 31 tonu zlata – poručio je Vučić gostujući na Prvoj preko video linka iz Predsedništva Srbije.
 
Ukidanje vanrednog stanja najkasnije u maju
Vučić je danas izjavio da će vanredno stanje uvedeno u borbi protiv koronavirusa biti ukinuto kada počne da pada broj teško obolelih na respiratorima, a raste broj zbrinutih u privremenim bolnicama, odnosno sa lakom kliničkom slikom.

– Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je to dve nedelje od trenutka kada broj zaraženih bude na određenom nivou. Ja neću biti taj koji će donositi arbitrarne odluke, niti premijerka Ana Brnbaić ili Vlada Srbije već struka – kazao je Vučić za TV Prva.

Vučić je ponovio da se nada da će do ukidanja vanrednog stanja doći krajem aprila ili najkasnije u maju.

Naveo je da je optimista i da će Srbija stanje u vezi sa korona virusom moći da drži pod kontrolom ako građani budu disciplinovani i odgovorni.

– Najteže će biti sa otvaranjem škola. Pitanje je kada će ta odluka može da se donese, tu smo saglasni. Ali se nadamo kratkom vremenskog periodu možemo da krenemo sa značajnim otvaranjem fabrika i ugostiteljskih i turističkih objekata gde nema velikih okupljanja – rekao je Vučić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here