Postavljanjem dezinfekcionog tunela ispred ulaza u bolnicu se značajno smanjuje mogućnost unošenja virusa u bolnicu, tako što se prolaskom kroz dezinfekcioni tunel vrši tretman odeće, obuće i otkrivenih delova tela alkoholom 70% ili sredstvima za dezinfekciju na bazi alkohola.

Tunel je proizvod preduzeća “Trefoil inženjering” iz Kraljeva čiji su mladi inženjeri osmislili ovo inovativno rešenje. Iz rezervoara od 1.000 litara, pumpom se alkohol ubacuje u tunel kroz dizne koje stvaraju aerosol. Uređaj troši 4,5 l/h dezinfekcionog sredstva, a za sat vremena može se dezinfikovati do 600 ljudi. Uređaj je planiran za zdravstvene radnike, pacijente i sve ostale posetioce. Kroz tunel se prolazi bez ikakve zaštite, hodom brzine 1 m/s.

Inofrmaciju o realizaciji ove ideje i načinu na koji je realizovana na svom facebook profilu podelio je pomoćnik gradonačelnika Čačka, Milan Bojović. On je u svojoj objavi naveo i da je nakon molbe Grada koja je upućena preduzeću  “Atenic commerce” iz Čačka u vezi sa istovarom tunela i postavljanjem istog, stigao odgovor da su oni zainteresovani da doniraju kompletne troškove za nabavku tunela.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here