U predsedništvu Srbije upravo je završen sastanak predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i epidemiologa dr Predraga Kona, na kojem je dogovoreno da dr Kon nastavi da vodi tim epidemiologa i da se do kraja sa svojim timom izbori protiv pandemije kovid-19 u Srbiji, saznaje Tanjug.

Doktor Kon obratiće se u tom svojstvu već u 15 časova, na redovnoj pres konferenciji.

Na sastanku je dr Konu upućen apel da ne napušta svoju funkciju, a glavna tema razgovora bio je zahtev SPC o privremenom ukidanju zabrane kretanja tokom Uskrsa.

Podsećanja radi, u saopštenju Sinoda SPC iznet je “predlog i molba” državnom vrhu Srbije da odobri prekid zabrane kretanja na Uskrs od 5 do 10 sati kako bi pravoslavni vernici koji nisu u izolaciji i samoizolaciji mogli da prisustvuju liturgiji.

Saopštenje Sinoda je usledilo dan nakon što je predsednik Aleksandar Vučić izjavio da je razgovarao sa patrijarhom srpskim Irinejem i da je uveren “da će i crkva na odgovoran način da pristupi, a i da ćemo kroz TV prenose moći da ispunimo svoja verska prava gledajući liturgije vaskršnje, ali i da sačuvamo zdravlje i život ljudi”.

Kako je objasnio izvor “Blica”, upoznat sa detaljima razgovora, Vučić i patrijarh Irinej su razgovarali na Lazarevu subotu, kada je predsednik Srbije čestitao krsnu slavu patrijarhu.

Vučić je zamolio patrijarha Irineja da ne poziva narod da se okuplja u crkvama, već da mu pomogne da se organizuju televizijski prenosi iz više crkava. Apelovao je da se na taj način sačuvaju zdravlje i životi ljudi – otkriva izvor “Blica” upoznat sa detaljima razgovora.

“Blic” je komentar informacije o razgovorima patrijarha i predsednika potražio i u vrhu SPC, gde je “Blicu” potvrđeno da se razgovor odvijao na pomenut način. Kako kaže izvor “Blica” iz vrha SPC, Sinod je posle višesatnih razgovora ipak izašao u javnost sa drugačijim saopštenjem “pod pritiskom vernika i peticija pojedinih akademika i javnih ličnosti” da se SPC ipak bori za održavanje liturgija uz prisustvo vernika.

O pitanju proslave Uskrsa iza zatvorenih vrata već nekoliko dana raspravlja pravoslavni svet. Sveti sinod Grčke pravoslavne crkve je saopštio da će se na Vaskrs i celu Stradalnu nedelju liturgije održavati iza zatvorenih vrata, dok će se sama Vaskršnja liturgija uz prisustvo vernika održati 26. maja, ukoliko to restrikcije povodom epidemije dozvole.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here