Zaposleni u domovima za stare ubuduće će raditi u smenama od 15 dana kako bi se onemogućilo širenje korona virusa i zaštitili štićenici i radnici. Zaposleni u domovima za stare ubuduće će raditi u smenama od 15 dana kako bi se onemogućilo širenje korona virusa i zaštitili štićenici i radnici.

Ta mera će se strogo kontrolisati, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je istakao da će biti analizirano šta se dogodilo u Gerontološkom centru u Nišu, gde je zaraženo 135 korisnika i četvoro zaposlenih, te da će odgovarati svako ko nije poštovao mere.

Prisustvo virusa COVID-19 potvrđeno je kod 243 korisnika i 32 zaposlena u više ustanova socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih na teritoriji Srbije, poslednji su podaci nadležnog Ministarstva za rad, zaposljavanje, boračka i socijalna pitanja, objavljeni juče.

Prisustvo novog korona virusa potvrđeno je u više ustanova i to u Domu za smeštaj odraslih i starih “Stara pruga” na Umci, Domu za smeštaj odraslih i starih “Doživeti stotu” u Zemunu u Beogradu, Gerontološkom centru u Nišu i Domu za smeštaj odraslih i starih “Nana” u Beogradu.

Takođe i u Domu za smeštaj lica ometenih u razvoju Blace-Trbunje, Domu za smeštaj odraslih lica Kulina, Domu za smeštaj starih lica u Smederevu, Domu za smeštaj odraslih i starih “Elite Home Star”, u Progaru, Domu za smeštaj odraslih i starih “Eskulap centar” u Nišu, Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu.

Potvrđenih na Covid 19 ima i u Domu za smeštaj odraslih i starih “Sunčev breg” u Beogradu, Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu, Odeljenju Novi Beograd i Gerontološkom centru Beograd – Usluga Pomoć u kući.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, kažu u Ministarstvu.

I ministar Đorđević juče je rekao da je potpuni karantin za domove za stare jedino rešenje i da je zahvalan direktorima ustanova koji su rešili da na ovakav način pokušaju da spreče ulazak korona virusa među najosetljivije.

Đorđević je za Novosti rekao i da su procedure jasne i da se korisnici i zaposleni šalju na bolničko lečenje čim se utvrdi da u nekom staračkom domu postoji bilo kakva sumnja da je neko inficiran.

U slučaju da je neko pozitivan, a nema nikakvih simptoma, ide u privremene bolnice.

Posle treće preporuke Ministarstva za rad, 46 domova za stara lica u Srbiji počelo je ili će u narednim danima krenuti sa dvonedeljnom organizacijom rada zaposlenih, koji 14 dana neće smeti da izlaze iz tih centara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here