Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon telefonskog razgovora sa patrijarhom Irinejem, istakao je da razume potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, ali da zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, slušajući mere i uputstva struke, nije u mogućnosti da ukine zabranu kretanja.

Kako se navodi u zajedničkom zaopštenju, Vučić je, naveo da razume potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, za koju je Sveti Cinod brižno i očinski se starajući za svoje vernike zamolio državni vrh. ali da ipak zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, nismo u mogućnosti da ukinemo zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa.

„Njegova svetost patrijarh Irinej je primetio da su nakon saopštenja Svetog Sinoda mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimerene izjave stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da šteti ugledu srpske crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući nameru i crkve i države. SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamernije preporuke za dobrobit vernika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Vučić je, kako se dodaje, izrazio uverenje da će SPC tako postupati i ubuduće, i na taj način nastaviti da učestvuje u borbi protiv ove svetske pošasti. Predsednik je iskoristio priliku da se zahvali srpskoj crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći,uz uverenje da ćemo jedinstveni izaći iz ove borbe kao pobednici.

„Nadajući se razumevanju SPC i verujućeg naroda predsednik Vučić je Njegovoj Svetosti i vernom narodu čestitao nastupajući praznik nad praznicima drevnim pravoslavnim pozdravom – Hristos vaskrse“, poručeno je u saopštenju.

Patrijarh je danas nakon razgovora poručio da se možemo moliti i kod kuće.

Da podsetimo, posle poverenice za ravnopravnost Brankice Janković i članova vladinog Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona juče se i Srpska akademija nauka (SANU) izjasnila protiv predloga Svetog arhijerejskog sinoda SPC da se na Vaskrs u nedelju 19. aprila dozvoli vernicima da prisustvuju liturgiji tako što bi im se omogućila sloboda kretanja od pet do deset časova.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je iznenađen i razočaran što Srpska pravoslavna crkva ne shvata da se vodi borba za svaki život.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej poručio je juče u Uskršnjoj poslanici da je neophodno podržati napore nadležnih na zaštiti od korana virusa, ali i moliti se Bogu i redovno i aktivno učestvovati u liturgiji.

Nakon jučerašnje objave da se povlači Kon je na konferenciji za medije da je nakon telefonskog razgovora sa predsednikom Srbije bio i na sastanku sa predsednikom i premijerkom i da ima profesionalnu obavezu da nastavi sa radom u kriznom štabu.

Zaravnanje krive epidemije korona virusa traje u šestoj nedelji epidemije, nema naznaka da se smanjuje, što produžava agoniju, ocenio je juče epidemiolog Predrag Kon, član državnog Kriznog štaba.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here