Pravoslavni hrišćani sutra obeležavaju Veliki petak, praznik  kada  se  tradicionalno farbaju vaskršnja jaja. Građani su već danima u nabavci ove , ali  i  drugih namirnica za  praznik. Osim  velikih  trgovina i male radnje dobro su snabdevene. Pored  jaja,  za  petak se  kupuje i pasulj , kao i  voće i povrće.

Ponuda jaja u Čačku i Užicu je dobra , a cene se kreću od 13 do 16 dinara po komadu.  Većina građana kaže da će zbog trenutne situacije ofarbati  mnogo manje jaja, ali  od običaja ne odustaju  ni Užičani  ni Čačani .

U  manjim trgovinskim radnjama jaja nabavljaju iz  veleprodaja i kažu da  građani ne treba da brinu ,  sveža su i kvalitetna.  Ima ih i u dovoljnoj količini.  Koliko se pazari  sve je individualno.

Za Veliki petak  karakteristično  je osim  farbanja  jaja  i  obavezna  posna  trpeza bez obzira da li se  u  Vaskršnjem  postu od početka. Zato je u potražnji  i  pasulj .

,,Kilogram tetovca košta 270 dinara, dok za  šareni treba izdvojiti 300 dinara”, kaže prodavačica u maloj radnji  ,,Jelena i Miljana„  Slađana Spasović.

Radnja je dobro snabdevena , čeka se u redu , a prodavačica  kaže da se od samog početka   vanrednog stanja  strogo poštuju propisane  mere:  ograničen  broj  kupaca u radnji  i   nošenje   zaštitnih  maski i rukavica .

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here