Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ne mogu đaci u Srbiji da uče da je NATO miroljubiv: Šarčević traži odgovornost zbog sporne TV lekcije

post-title


Ministar prosvete Mladen Šarčević zatražiće odgovornost za sadržaj lekcije iz geografije u kojoj se navodi da je cilj NATO “rešavanje sporova između zaraćenih strana”

UČENICI šestog razreda slušali su pre nekoliko dana, na Radio-televiziji Srbije, lekciju iz geografije, u kojoj su mogli da nauče da je "NATO vojna zajednica čiji je cilj rešavanje sporova između zaraćenih strana". NATO je đacima u Srbiji predstavljen kao miroljubiva organizacija, iako je 1999. godine bombardovao našu zemlju, kršeći međunarodne propise, a od njegovih bombi stradale su i ranjene hiljade nedužnih građana Srbije.

Zbog sporne lekcije oglasio se i ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je zatražio odgovornost onih koji su ovakav sadržaj u udžbeniku za osnovnu školu odobrili.

- Stručni saradnici, recenzenti koji rade na sadržaju udžbenika moraju da obrate pažnju na svaku rečenicu koja može da izazove polemike koje nisu u skladu sa politikom koju vodi Srbija, kao i narušavanju teritorijalnog integriteta. Očekujem i odgovornost svih institucija kao što je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja čija je nadležnost praćenje nastave i rad sa savetnicima - izjavio je ministar Mladen Šarčević.

Sporni sadržaj emitovan je 8. aprila, na RTS, u okviru lekcije "Integracioni procesi". U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da je nastavnica govorila na temu Međunarodnih organizacija.

- U sklopu ove jedinice stavlja se akcenat na motive integracionih procesa kao što su ekonomski, politički, vojno-strategijski i ukazuje na značaj međunarodnih organizacija poput EU, UN, NATO pakt i druge. Navodeći šta je program i cilj NATO organizacije iznela je da rešava sporove među zaraćenim stranama. Nakon bombardovanja 1999. godine Kosovo i Metohija su stavljeni pod upravu UN kako bi se očuvala bezbednost stanovništva. Naša zemlja je članica Partnerstva za mir od 2006. godine, a ta organizacija učestvuje u radu NATO pakta. Srbija je u zvaničnoj spoljnoj politici vojno neutralna država bez obzira na članstvo od 2006. godine u Partnerstvu za mir - saopštavaju iz Ministarstva prosvete.

Napomenuli su i da Ministarstvo prosvete radi na unapređenju i proveri sadržaja udžbenika kako bi se iznosili tačni podaci i, kažu, to će biti zadatak i u narednom periodu.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar