U Srbiji je stopa smrtnosti od koronavirusa 1,93 odsto, kako su danas saopštili epidemiolozi Kriznog štaba za borbu protiv korone.

Prema najnovijim podacima američkog Univerziteta “Džons Hopkins”, Srbija ima drugu najnižu stopu smrtnosti od koronavirusa u poređenju sa zemljama u regionu.

Najveću stopu, prema njihovim podacima, u regionu beleži Rumunija sa 5,1 odsto stopom smrtnosti, zatim sledi Albanija sa 5 odsto, Slovenija i Bugarska sa po 4,8 odsto, Severna Makedonija sa 4,3 odsto, Bosna i Hercegovina sa 3,7 odsto i Hrvatska sa 2 odsto.

Najnižu stopu, nižu od Srbije, ima samo Crna Gora – 1,3 odsto.

Stopa srmtnosti je, inače, prema rečima dr Predraga Kona, i jedini pouzdan pokazatelj za poređenje situacije sa epidemijom, dok podaci o broju zaraženih nisu uvek uporedivi, jer se koriste različiti podaci, pa se dobijaju i različiti ukupni rezultati, a različita je i metodologija testiranja.

Jedino što, prema njegovim rečima, može da se upoređuje je broj umrlih na 100.000 stanovnika, to jest mortalitet, a sve ostalo je neuporedivo, jer se neprekidno menja.

Tako se, na primer, Sjedinjene Američke Države sa više od 660.000 slučajeva koronavirusa i oko 33.000 preminulih nalaze se na prvom mestu crne liste koronavirusa u svetu, ali je stopa smrtnosti u Americi od 4,9 odsto ipak značajno niža od one koju beleži Belgija, koja je juče sa 14 odsto smrtnosti postala vodeća po tom statičkom parametru.

B92

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here