Pandemija i mera ograničenja štete i poljoprivrednim proizvođačima. Da bi im pomogla država je izdvojila 2,6 milijardi dinara, a prijavljivanje za ta sredstva počinje u sredu. U Vladi kažu da će neki stočari i pčelari dobiti i bespovratnu pomoć za koju ni ne moraju posebno da se prijavljuju.

Poljoprivrednici će moći da uzmu kredit do tri miliona dinara – na tri godine uz kamatu od jedan odsto i grejs period do godinu dana.

“Od srede-četvrtaka poslovnim bankama u njihovim sredinama, koju god žele, za kreditnu podršku 11,5 milijardi dinara kredita će biti na raspolaganju. Za sve ono što poljoprivrednici misle da im treba, i za tekuću likvidnost i za obrtna sredstva za bilo šta, svaki poljoprivredni proizvođač može da se obrati za ovu meru”, ističe ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Bespovrtna pomoć uplaćivaće se direkno na račun poljoprivrednika, odnosno registrovanih gazdinstava i za njih ne treba nikakva prijava.

A dobiće ih zbog zatvaranja zelenih pijaca vlasnici plastenika i to u zavisnosti od veličine plastenika – do 90.000 dinara. Zatim pčelari koji su ugroženi zbog zabrane kretanja i mali mlekari i stočari koji su imali ugovore sa ugustiteljskim objektima.

Za krave će dobiti po 3.000 dinara a maksimalno 30.000 dinara. Za ovce i koze po 500 dinara, najviše 20.000 dinara. Za pčelare koji imaju više od 70 godina izdvojeno je 800 dinara po košnici i maksimalno mogu dobiti do 20.000 dinara.

Poljoprivrednicima je svaka olakšica dobrodošla jer setva, kažu, ne može da čeka.

“Malo je teže isfinansirati repromaterijal zbog toga što manje novaca ima. Sve manje ostaje nama zarade, sada skoro da idemo na to da ono što dobijemo i ulažemo”, navodi Šandor Čeh, poljoprivrednik iz Novog Itebeja.

Ministar poljoprivrede ukazuje da je epidemija “viša sila”.

“Država u ovom trenutku može ovako da izađe, ako primetimo da neka sektorska mera još treba da se primeni, mi analiziramo i reagovaćemo”, dodaje Nedimović.

Država je za pomoć poljoprivrednicima zbog pandemije izdvojila ukupno 2,6 milijardi dinara.

2 KOMENTARA

  1. Lepo! Ali nisu isplaćene ni subvencije po košnici ni za 2019.god. Više bi nam to pomoglo! Kad god se obratim UAP oni kažu da je predmet u fazi obrade, a to se obrađuje mesecima! A nisam ja jedini slučaj!

  2. Zasto samo ovi sa 70god,i ovi sa 65 gog. nisu mogli da se krecu , a ne samo sa 70 god.ko je tako nerealno uradio delenje I ovi sa 65 su bili u isti kos.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here