Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Stala prodaja automobila u Srbiji, kupci računaju na pad cena

post-title


Prema anketi portala polovniautomobili.com dve trećine kupaca odložilo je kupovinu, 81 odsto prodavaca nije prodalo nijedan automobil od uvođenja vanrednog stanja

Pad cene benzina bio bi odličan razlog za kupovinu automobila, samo da uzrok nije pandemija koronavirusa koja je zaustavila prodaju u većem delu sveta. Portal polovniautomobili.com anketirao je početkom aprila 3.097 svojih korisnika i 301 dilera i rezultat kaže da je trgovina praktično zaustavljena, što zbog oklevanja kupaca koji čekaju rasplet što zbog otežanog prenosa i registracije. Prodavci mogu da računaju na 44 % kupaca koji su izjavili da su kupovinu odložili „dok ovo ne prođe", kao i na još 22 % onih koji dodaju da bi dobra ponuda mogla da ih predomisli. S druge strane 13,7 % kupaca potpuno je odustalo od kupovine, gotovo isti procenat je onih koji kažu da će kupiti automobil čim nađu odgovarajući, a 6,5 % je odlučilo da skreše budžet. Što se preciznijih razloga za odlaganje tiče 46,2 % onih koji su se za to odlučili čekaju da vide razvoj situacije, 19 % se nada padu cena, 11,9 % kao smetnju navodi nemogućnost prenosa i overe ugovora dok 11,8 % priznaje da su im smanjeni prihodi zbog vanrednog stanja. Ako je za prodavce ohrabrenje to što je relativno mali broj kupaca sasvim odustao od kupovine nimalo ih neće obradovati očekivanja da će cene padati. Njih 37 % očekuje pad cena, 30 % misli da će ostati iste, a 29 % misli da će cene jedno vreme biti niže, ali da će se brzo povratiti.
Kupci očekuju pad cena
Kupci očekuju pad cena
Kada se vrate kupci najavljuju da će poneti znatno manje novca, njih 48 % smanjiće budžet za 20 do 50 odsto, 29 % će ga smanjiti za petinu, samo 9 % ostaje pri budžetu planiranom pre vanrednog stanja.
Budžeti kupaca biće manji
Budžeti kupaca biće manji
Čak 81,4% anketiranih prodavaca od uvođenja vanrednog stanja nije prodalo nijedan automobil, 17,6% između jednog i tri, a 1% njih je navelo da je uspelo da proda četiri do pet automobila. Više od polovine prodavaca veruje da je uz sve druge probleme prodaja pala zbog otežanog prenosa i registracije vozila.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar