Potencijalni nosioci zaraze u kontaktu s okruženjem i drugim osobama mogu preko svoje garderobe takođe ostvariti kontaminaciju. Međutim, rešenje postoji i za to i stiže iz Užica.
Sistem Magla Covid-19 uradili su Uroš Marković i Isidora Kisin iz užičkog projektnog biroa Druga dimenzija. Projekat je osmišljen kao dodatna mera koja prati zabranu kretanja, nošenje zaštitne opreme poput maski i rukavica.
– Svest je individualna stvar koju je nemoguće kontrolisati, a sagledavajući tu činjenicu dobili smo ideju za novi projekat – kaže Uroš Marković za portal Gradnja.
Kako bi se suzbilo širenje zaraze, projekat je baziran na meri prevencije, koja bi važila za sve osobe koji ulaze u javne i komercijalne objekte.
Raspored dizni na sistemu koje raspršuju dezinfekciono sredstvo stvara gornju i bočnu dimnu zavesu, kroz koju prolazi osoba. PIR senzor detektuje kretanje i aktivira pumpu, čime se ostvaraje ušteda u tečnosti. Srce sistema je pumpa koja aktivira radno kolo.
Sistem sadrži tri mlaznice 0,01 milimetara koje raspršuju 0,09 litara dezinfekcione tečnosti po minuti. Kada osoba prođe kroz dimnu zavesu, dolazi do dekontaminacije garderobe čime se suzbija širenje zaraze neposrednim kontaktom između osoba.
Projekat je primenjiv na sve javne i komercijalne ustanove, jednostavnim postavljanjem kraj ulaza nezavisno od mehanizma vrata. Kompaktnih je dimenzija (40x60x250cm), a za njegovu proizvodnju nije potrebno mnogo elemenata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here