Uprkos padnemiji korona virusa, očuvani su radovi na 11 najvećih gradilišta u zemlji, rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajović.
Dodala je da će iz ekonomskog paketa Vlade, za pomoć privredi pri ublažavanju posledica pandemije, više od 230.000 zaposlenih u građevinarstvu i saobraćaju dobiti 20,7 milijardi dinara kao pomoć kroz uplatu tri minimalne zarade.
– Učinili smo da drumski, železnički i rečni saobraćaj funkcioniše kako bi prodavnice bile pune, a fabrike imale sirovine. Drugo, očuvali smo svih 11 najvećih gradilišta i na njima je dnevno oko 3.000 radnika, koji su naši heroji. Treće, zajedno sa predsednikom Srbije, Ministartsvom spoljnih poslova i kompanijom Air Serbia od uvođenja vanrednog stanja vratili smo 11.700 naših državljana i dopremili 1.540 tona humanitane pomoći i medicinske opreme – reklaje Mihajlovićeva za Blic, prenelo je Ministarstvo.
Ona je navela da je trenutno devet građevinskih radnika zaraženo korona virusom, da je 200 radnika u izlolaciji i podsetla da je Infrastuktura železnica Srbije izgubila jednog radnika u Nišu koji je preminuo od posledica virusa.
Mihajlovićeva je rekla da se zbog epidemije očekuje da na svim najvećim projektima bude kašnjenja od nekoliko meseci.
Ponovila je da prve procene štete u saobraćaju i infrastrukturi iznose 110 mil EUR i da bi do kraja godine mogle da budu blizu 700 mil EUR.
Dodala je i da je u borbri protiv korona virusa Ministarstvo iz svog budžeta preusmerilo 100 mil EUR za pomoć lekarima, zdravstvenom osoblju i kupovinu medicinske opreme.
– Jedan od projekata sa koga smo preusmerili novac je auto-put Surčin-Novi Beograd, tako da ćemo radove početi 2021. Novi projekti jesu važni, ali sada je još važnija pomoć lekarima koji spasavaju živote naših građana – rekla je Mihajlovićeva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here