Predsednik Rusije Vladimir Putin složio se sa idejom da odmah nakon pravljenja vakcine protiv virusa korona prvo treba vakcinisati medicinsko osoblje.

Mislim da se to samo po sebi podrazumeva. Prvo se moraju zaštiti zdravstveni radnici, jer su oni na prvim linijama – rekao je Putin na sastanku o sanitarno-epidemiološkoj situaciji u zemlji.

Proizvodnja zaštitne opreme

Putin je istakao da ruska industrija povećava proizvodnju medicinske opreme za borbu protiv virusa korona, a u najskorije vreme zemlja će proizvoditi 3,5 miliona, a kasnije i do 7,5 miliona maski i više od 100.000 zaštitnih odela dnevno.

On je dodao da su mala i srednja preduzeća takođe pokrenula proizvodnju higijenskih maski. Ona proizvode 5,8 miliona maski dnevno, a proizvodnja zaštitnih odela povećana je sa 6.000 početkom marta na 20.000. Do maja će se proizvoditi više od 100.000 zaštitnih odela na dan.

Proizvodnja medicinskih uređaja

Ruski lider je dodao da su u Rusiji takođe počele da se proizvode i jednokratne cevčice za aparate za veštačko disanje. 

On je precizirao da se antiseptici ne uvoze i da Rusija pokriva sve svoje potrebe, ali, takođe, postoji i saradnja sa nekim partnerima u Italiji. 

Pomoć Italiji u borbi protiv virusa korona takođe nije jednosmerna, rekao je Putin.

U Italiji kupujemo senzore pritiska, bez kojih je u Rusiji nemoguće proizvesti aparate za veštačko disanje. I ta saradnja raste. Polazimo od osnovne stvari, a to je zaštita života i zdravlja ljudi. I samo oslanjajući se na mišljenje stručnjaka, koristićemo najbezbjednije načine rada industrije, pojedinačnih preduzeća i organizacija. Postupaćemo veoma pažljivo, shvatajući da ne možemo u potpunosti zaustaviti ekonomiju. Ali moramo svesti na minimum negativan uticaj epidemije na zaposlenost i primanja građana – zaključio je Putin.

U Rusiji je do sada virusom korona (patogen Kovid -19) zaraženo više od 47.000 ljudi, najviše u Moskvi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here