Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dogodila se neverovatna stvar: Cena nafte pala je ispod nule

post-title


Pandemija koronavirusa dovela je do još jedne bizarne situacije – cena nafte na američkom tržištu pala je ispod nule. Pojedini mediji izveštavaju da se to dogodilo prvi put u istoriji.

Cene nafte srušile su se nakon što je ekonomska kriza, započeta pandemijom koronavirusa, uništila potražnju za energijom, piše Njujork tajms. To je dovelo do enormnog povećanja viškova nafte na tržištu.
Gardijan takođe izveštava o najvećem padu cene nafte u ovom veku. Cena se, piše Gardijan, survala na -37,63 dolara za barel na West Texas Oil, koja služi kao referentna tačka za određivanje cene nafte u SAD. Istovremeno, prema navodima Njujork tajmsa, referentna vrednost nafte koja će se isporučiti sledećeg meseca u osnovi se smatra bezvrednom. Majska referentna vrednost je zapravo pala ispod nule, otišla u "negativnu teritoriju". To sugeriše, piše Njujork tajms, da su ljudi koji su imali naftu bili spremni da je prodaju bud zašto samo kako bi je se otarasili. Koren problema je, pre svega, što ponestaje mesta za skladištenje nafte. Najveći deo nafte skladišti se na moru, a kapaciteti tih skladišta se polako troše. Slična situacija se, prema pisanju Gardijana, dogodila 2009. godine kada su trgovci nafte na moru skladištili više od 100 miliona barela. Danas se skladišti gotovo 160 miliona barela. Raste i zabrinutost da dogovor postignut 12. aprila između Organizacije zemalja izvoznica nafte, Rusije i drugih proizvođača neće biti dovoljan da spreči da tržište bude preplavljeno rekordnim porastom viška nafte. Prema procenama ekonomista, do oporavka tržišta moglo bi da dođe kasnije ove godine, verovatno u drugoj polovini 2020.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar