Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



50. godišnjica Dana planete Zemlje digitalna i individualna

post-title


Sijaset umetničkih projekata, inicijativa u začetku i seminara nalazi se na karti sveta za Dan planete Zemlje. Pokret se 1990. godine iz SAD proširio na globalnu scenu, a ovog puta akcija ima naglasak na umrežavanje i lični doprinos.
Ako i nije bio spreman za pandemiju korona virusa, svet mora da se spremi za klimatsku krizu, poručuju organizatori Dana planete Zemlje. Ovog puta, veterani borbe za zaštitu životne sredine, novije generacije aktivista i svi oni koji žele sigurnu budućnost okupiće se 22. aprila samo preko onlajn platformi. Takođe, oni će se koncentrisati na ono čime mogu da doprinesu kao pojedinci, u svom neposrednom okruženju. I širenje oboljenja COVID-19 i klimatske promene su katastrofalnih razmera, saopšteno je, uz predloge za obeležavanje pola veka od prvog Dana planete Zemlje. Društvena distanca ne sprečava nas da podviknemo, povezani bolje nego ikad uz pomoć digitalnih mreža, i uhvatimo se ukoštac sa globalnim zagrevanjem, navodi se u pozivu. Ovogodišnji događaj zamišljen je u 24 celine, s po jednim apelom na svaki sat. Preko centralne veb stranice govoriće svetski poznati zaštitnici prirode. Najavljena je Sylvia Earle iz Nacionalne geografije, morski biolog s nadimkom Njena dubina. Tu su, između ostalih, američki glumac Zac Efron, koji se proslavio filmom “Lak za kosu” (Hairspray), zatim osmogodišnja aktivistkinja Licypriya Kangujam iz Indije i izvršna sekretarka Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (UNFCCC) Christiana Figueres.

Aktivnosti po afinitetu učesnika i učesnica

Ukoliko želite da učestvujete, na Dan planete Zemlje možete, na primer, da preko aplikacije EC2020 zabeležite kvalitet vazduha u svom kraju. Pridružite se nekoj od mnoštva prezentacija ili umetničkom projektu, poslušajte predavanje, pa pogledajte prenos nekog filma. Među sadržajima jednog od najmasovnijih godišnjih ciklusa mogu, po izboru, biti prikupljanje otpada za reciklažu, sadnja drveća i širenje svesti o štetnosti pesticida. Organizatori kažu da svako pomaže obraćanjem verskim vođama i političkim predstavnicima i pripremom obroka od namirnica biljnog porekla, uz obrazloženje da se promenom ishrane možemo suprotstaviti klimatskim promenama. Ploging je skupljanje đubreta tokom rekreacije kao što su šetnja, trčanje i vožnja rolšua. U poslednje vreme je sve popularniji ploging. Šveđani su povezali dizanje, na tamošnjem jeziku plocka, i džoging, odnosno svako rekreativno kretanje kroz prostor – poput planinarenja i vožnje koturaljki. I tako u isto vreme vežbaju i skupljaju smeće.

Pola veka Dana planete Zemlje

“Uprkos zadivljujućem uspehu i decenijama napretka na planu životne sredine, našli smo se suočenima s još kobnijim, gotovo egzistencijalnim, nizom izazova za životnu sredinu. Od gubljenja biodiverziteta do zagađivanja plastikom, sve to je poziv na reakciju vlasti od najnižeg do najvišeg nivoa”, izjavio je Denis Hayes. On je inicirao obeležavanje prvog Dana planete Zemlje 1970. godine, a sada ima zvanje čelnika emeritusa odbora mreže.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar