Za učenike završnog razreda osnovne škole danas počinje onlajn proba male mature testom iz srpskog.(maternjeg) jezika, sutra je test iz matematike, a u petak, 24. aprila, kombinovani test.

Učenicima će svaki test biti dostupan 12 sati – od 8 sati ujutru do 20 časova, kako bi mogli da mu pristupe u vreme kad tehnički ili drugi organizacioni ili porodični uslovi dozvoljavaju. To ne znači da će učenik raditi test 12 sati, već, kada mu pristupi, radiće narednih 60 minuta, odnosno 90 minuta.

– Svaki učenik će moći samo jednom da pristupi rešavanju testa, koje će biti vremenski ograničeno.To znači da kada učenik pristupi testu, mora i da ga završi u roku predviđenom za rad. Na početku testa, učenici će dobiti obaveštenje o dužini trajanja testiranja – navedeno je u dopisu koje je Ministarstvo prosvete nedavno prosledilo školama.

Povratnu informaciju o rezultatima testa učenik će moći da vidi nakon dvanaestočasovnog isteka vremena za rešavanje testa, kada će rešenja biti dostupna, a učenik će moći da im pristupi i analizira ih.

Svrha testiranja je da učenici steknu uvid da li su napredovali do očekivanih standarda postignuća u predmetima koji su obuhvaćeni završnim ispitom i da u odnosu na rezultate probnog završnog ispita, po potrebi, dodatnu pažnju posvete određenim oblastima u okviru pojedinih predmeta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here