Kiša, blato, nevreme, oluje, godinama unazad nisu mogle da zaustave okupljanja na izletištima širom Srbije, ali ovaj put tradicionalno proslavljanje Prvog maja i sve planove za taj datum pomutio je korona virus.

I dok je za neke Prvi maj tek samo jedan neradni dan, za veliki broj građana predstavlja važan datum, dan kada je sve podređeno uživanju u priprodi, uranku, izletima, kampovanju, uz neizostavno roštiljanje.

Nakon što je Vlada Srbije počela sa postepenim ukidanjem mera donetih radi borbe protiv korona virusa, neki su pomislili da bi već naredni vikend mogli da provedu u prirodi.

Iako još nije doneta odluka o tome kakve će mere biti preduzete povodom Prvog maja i ne znamo sa sigurnošću da li će se miris roštilja širiti izletištima narednog vikenda, “Blic” vam predstavlja tri moguća scenarija za predstojeći Praznik rada.

1.Policijski čas od 83 sata

Prvi scenario za predstojeći praznik jeste nova višednevna zabrana kretanja. Ona bi u tom slučaju trebalo da počne već u četvrtak, 30. aprila, od 18 časova (kako bi bilo onemogućeno okupljanje za uranak u petak, 1. maja) a završila bi se u ponedeljka u 5 časova, što je ukupno 83 sata.

I pored toga što je Vlada Srbije počela da ublažava uvedene mere, masovna okupljanja građana u ovome trenutku bila bi veoma rizična i mogla bi da uzrokuju pojavu novog talasa epidemije korona virusa u našoj zemlji.

Nagoveštaj da bi ovakav scenario mogao da bude realizovan dao je danas, gostujući u jutarnjem programu “TV Prva” šef Kriznog štaba Vlade Srbije, epidemiolog dr Predrag Kon.

Pretpostavljam da će još ovaj i naredni vikend ponovo imati zabranu kretanja, to je po mom mišljenju logično. Rezultati opredeljuju odluke, najvažnije je sprečiti kontakte, a čini mi se da je ipak najednostavnije to učiniti putem policijskog časa – dodao je Kon.

Stručnjaci iz Kriznog štaba su mišljenja da i pored toga što virus slabi moramo ostati disciplinovani jer ćemo jedino na ovakav način uspeti da u potpunosti savladamo korona virus i da ako smo uspeli da Vaskrs provedemo u svojim domovima isto to možemo da učinimo i za Prvi maj.

Mi imamo određene praznike kada je uobičajeno da postoje međusobna, grupna druženja. Tu smo pominjali pre svega hrišćanski praznik Uskrs i Prvi maj. O tome smo pričali da su to momenti dodatnog rizika, da treba da sprečimo kako ne bi došlo do pogoršanja situacije. Dakle sa jedne strane je statistika, sa druge događaji. Jedan praznik smo prošli, veoma je važno kakvo ćemo stanje imati pred prvomajske praznike. Mogli bismo da zabranimo okupljanja, ali nismo sigurni da bi odluka bila poštovana. Cilj je samo jedan, zaštita života – objasnio je dr Kon.

2. Slobodno kretanje, ali zatvorena izletišta

Druga moguća solucija, koja bi u slučaju dodatnog ublažavanja mera do sledeće nedelje mogla da dođe u obzir jeste situacija slična onoj koju smo imali s početka epidemije korona virusa u našoj zemlji, odnosno prilikom pojave prvih slučajeva zaraze, a koja bi podrazumevala slobodno kretanje građana uz zabranu okupljanja više od određenog broja ljudi i zatvaranje svih parkova, izletišta i mesta za koja se građani opredeljuju prilikom “uranka”.

Ovako nešto biće moguće u slučaju da se broj zaraženih u odnosu na broj testiranih dodatno smanji, kao i da broj natežih pacijenata, onih na respiratoru, bude manji.

Na današnjoj konferenciji za novinare ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je će dalje restriktivne mere zavisiti od rezultata.

Odluka za policijski čas još nije doneta. Radi se analiza, realno je da sutra kažemo šta se planira. Mnogo faktora utiče, ne želimo negde da pogrešimo, ni da požurimo, ni da zakasnimo – rekao je Lončar.

3. Roštiljanje sa maskom i rukavicama

Treći scenario, čije se šanse za ostvarenjem mere u promilima, jeste da nakon ukidanja, pre svega policijskog časa, a zatim i većine ostalih uvedenih mera, građani u četvrtak i petak naredne nedelje organizuju okupljanja kao što su to činili i pre pojave korona virusa.

U tom slučaju određene mere bi i pored eventualnog ukidanja vanrednog stanja morale da budu poštovane. To su svakako okupljanja manjeg broja ljudi, socijalno distanciranje, odnosno držanje određene razdaljine među okupljenjima, kao i nošenje maski i rukavica.

Zaista je malo verovatno da bi ovako nešto moglo da se dogodi, s obzirom na najave lekara koje smo imali priliku da čujemo na današnjoj konferenciji za novinare.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović rekao je da su rezultati dosta dobri ali da nema opuštanja i da mere ostaju na snazi.

Mi smo uspeli da priču stavimo pod kontrolu, ali će nam biti potreban jedan izvesni vremenski period da se održe ovako stabilni rezultati. Znači uspeli smo da virus držimo pod kontrolom, ali nam je i dalje potrebno poštovanje svih mera i saradnja svih u zemlji. Ovo je dobro, ali nema opuštanja – rekao je dr Stevanović.

Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here