Kriza izazvana epidemijom korona virusa pogodila je sve grane privrede. Ekonomske mere Vlade za ublažavanje negativnih efekata krize tiču se i poljoprivrednih proizvođača.

U kakvoj su oni situaciji i na šta mogu da očekuju pitali smo Milana Lukića, člana Gradskog veća grada Čačka zaduženog za poljoprivredu?

“Poljoprivredni proizvođači dele sudbinu svih građana naše zemlje pogođenih virusom COVID – 19, i to baš u jeku setve i/ili ubiranja povrtarskih useva, zasnivanja ratarskih useva i zasada voćaka, kao i najvažnijih tretiranja od prouzrokovača bolesti i štetočina. Obavljanje svih poslova u poljoprivredi značajno je otežano u ovakvim uslovima iz razloga ograničenog kretanja, otežanog angažovanja sezonske radne snage s tim u vezi, zatvaranja pijaca i niz drugih propratnih aktivnosti. Pojava poznog prolećnog mraza dodatno je načinila štetu u zasadima kajsije, delom trešnje i jabuke na području Čačanskog kraja, ali i nekim drugim područjima naše zemlje.”

Koliko su mere Vlade tokom vanrednog stanja uticale na svakodnevni rad poljoprivrednih proizvođača?

“Shvatajući potrebu proizvodnje hrane i očuvanja poljoprivrede, Vlada Republike Srbije preko resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je brzim intervencijama učinila sve da olakša poljoprivrednim proizvođačima situaciju koja nas je zatekla. Svim proizvođačima je omogućeno obavljanje poljoprivrednih radova i u vreme ograničenog kretanja. Formiranje elektronske pijace Srbije omogućilo je značajan plasman poljoprivrednih proizvoda u vreme ograničenog tržišta i pokazalo se kao dobro rešenje.”

Šta donosi ekonomski paket mera Vlade Srbije poljoprivrednicima?

“Uredbom o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u cilju ublažavanja posledica usled bolesti izazvane virusom SARS-COV-2 (usvojenom od strane Vlade RS) omogućeno je da svako gazdinstvo upisano u RPG u aktivnom statusu može ostvariti bespovratna novčana sredstva i to za gajenje povrća u zaštićenom prostoru, odnosno po grlu krave, ovce ili koze, odnosno po košnici pčela u ukupnom iznosu od 1.150.000.000 dinara. Država je odvojila i 1.450.000.000 dinara za kreditnu podršku za razvoju stočarstva za nabavku životinja i premiju osiguranja životinja, razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva kao i investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu. S obzirom da su proizvođači ranog povrća u zatvorenom prostoru, ali i proizvođači koji se bave stočarskom proizvodnjom (prvenstveno proizvodnjom mleka), najviše osetili problem plasmana svojih proizvoda, navedena novčana pomoć će značajno ublažiti posledice novonastale situacije i obezbediti opstanak i dalji razvoj naših poljoprivrednih proizvođača.”

Da li se može očekivati stabilizacija tržišta i povratak u uobičajene tokove kada je poljoprivrede u pitanju i izbegavanje ozbiljnije krize?

“Zahvaljujući stabilizaciji situacije sa virusom od danas ponovo počinju sa radom sve pijace u našoj zemlji, koje će ponovo omogućiti olakšan plasman poljoprivrednih proizvoda sitnih robnih proizvođača.
Imajući u vidu marljivost naših poljoprivrednih proizvođača, uz značajnu pomoć države, i u ovim teškim vremenima očekujem da ćemo imati uspešnu godinu u svim granama poljoprivrede.”

MediaPortal

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here