Svetska ekonomija je u kolapsu, gubici se mere milijardama evra, a Vlade pokusavaju da ublaže posledice. Koliko će kriza biti duboka zavisi od mnogo faktora, na prvom mestu od toga koliko će kriza trajati i koliko će vremena biti potrebno da se svet vrati u uobičajen ritam.

Vlada Srbije donela je tri paketa mera koji su vredni 5.1 milijardu evra. U toku su prijave firmi za minimalac, kao i za povoljne kredite, dok svaki punoletni građanin može očekivati na svom računu 100 evra u dinarskoj protiv vrednosti oko 11. maja.

Šta o ovim merama misle i kakve su ekonomske prilike u našem gradu pitali smo čačanske privrednike. Razgovarali smo sa Draganom Čakarevićem vlasnikom firme za transport “Euroline”, Sašom Rešetar vlasnicom frizersko-kozmetičkog salona “Hair studio estetik”, Milanom Danilovićem vlasnikom graditeljske firme “Danilović family invest” i suvlasnikom hotela “Royal”, Tanjom Jevtović direktorkom firme “MD Produkt” i Vladimirom Mijailovićem vlasnikom “Premijer” taksija.

Dragan Čakarević, firma “Euroline”

“Mere koje je Vlada preduzela su odlične što je dokaz odličnog rada vlade u prethodnom periodu. Posledice ovoga što nas je snašlo moramo snositi svi zajedno, potrebno je stimulisati one koji mogu da rade, a ne krše mere koje je Vlada propisala. Kada sve ovo prođe očekujem da će se privrednici preko svojih udruženja sastati sa predstavnicima države i dogovoriti kako dalje, ali je važno da privreda što pre profunkcioniše. Mi nismo otpustili nikog od naših oko 200 radnika”.

Saša Rešetar, frizersko-kozmetički salon “Hair studio estetik”

“Znaš kako, što se mene tiče skroz korektno, kapiram da je frka i kriza kod svih, povoljni krediti koje država nudi su pun pogodak. Realno je i više nego dobro sto država daje minimalac za tri meseca, a i doprinosi su odloženi. Iskreno nisam očekivala, ali sam jako prijatno iznenadjena. Vidim i da NSZ daje pogodnosti ukoliko povučeš radnika sa biroa i to je više nego dobro pošto sam ja neko ko se zalaže da svaki radnik MORA biti prijavljen. Smatram da je potrebno da se obrati pažnja na frizere, kozmetičare i sve druge koji rade na crno, jer ako sam ja neko ko nikad nije zakasnio sa bilo kojom uplatom (doprinosi, plate, kirija, komunalije, roba) mogu to i svi ostali i ovo ne kažem zbog sebe, ja ću uvek imati posla i to nije problem. Ovo kažem zato što je to u svakoj uredjenoj zemlji najnormalnija stvar. Iskreno lepo je kad država stoji iza nas i podstiče na ovaj nacin privredu, eto to je moje mišljenje”.

Milan Danilović, vlasnik firme “Danilović familly invest” i suvlasnik hotela “Royal”

“Mere su dobre i bez njih većina privrednika teško bi preživela i verovatno bi izgubili veliki broj radnih mesta. Posebno je ugroženo ugostiteljstvo i čitav sektor usluga jer su gubici ogromni. Minimalac će nam pomoći da sačuvamo radnike i to mnogo znači, a krediti da obezbedimo likvidnost. Činjenica je da nisu svi isto pogođeni krizom, jer ugostitelji koji su odložili velika veselja taj gubitak više ne mogu nadoknaditi, a krediti koje su uzeli za gradnju objekata ih čekaju pre ili kasnije. Ali to je sada jako teško izmeriti. Ako se od juna vratimo u normalu, trebaće najmanje 6 meseci da se privreda oporavi. Posebno je važno da se država dobro spremi za eventualno novu epidemiju na jesen, jer još jednu krizu ovog tipa verovanto ne bi preživeli bez većih posledica. Sada nam je najbitnije da što pre dobijemo pomoć i da procedure budu što jednostavnije.”

Tanja Jevtović, “MD Produkt”

“Što se ekonomskih posledica tiče njih ce svakako biti kako u našoj firmi tako i privredi uopšte, analizama ćemo se baviti kada sve ovo prodje. Kada su u pitanju ekonomske mere Vlade, one će svakako pomoći poslodavcima da lakše prebrode krizu i sačuvaju zaposlene što je trenutno najvažnije. Prodavnice su svakako na udaru, korona nas je primorala da posao obavljamo u ograničenom vremenskom periodu, da se na razne načine snalazimo da bi smo došli do posla(posto gradski prevoz ne funkcioniše) da ,,izdržimo” nalet pravljenja zaliha kod stanovništva, da nam radnice u maloprodaji budu svakodnevno izložene potencijalnoj opasnosti od zaraze. “MD PRODUKT” sa svojim zaposlenima pokazao je i društvenu odgovornost u izuzetno teškoj situaciji koja je izazvana virusom COVID-19, kroz organizaciju besplatne dostave osnovnih životnih namirnica za sve sugradjane na teritoriji Čačka, kao i za sve gradjane na teritoriji opštine Ivanjica. Pored toga donirali smo 2000 pamučnih zaštitnih maski ,koje će biti podeljene stanovnicima Čačka,
kao i odredjen broj humanitarnih paketa koje smo donirali najugroženim građanima”.

Vladimir Mijailović, “Premijer Taxi”

“Ekonomske mere Vlade Republike Srbije usmerene na smanjivanje negativnih efekata krize i na podršku privredi predstavljaju dobru osnovu i daju mogućnost privrednim subjektima da lakše prebrode izazove sa kojima se suočavaju u ovom periodu i daju nam dobru osnovu da možemo sačuvati broj zaposlenih na nepromenjenom nivou. Najveći izazovi u trenutnom poslovanju su pre svega smanjen obim poslovanja, a samim tim je smanjena i likvidnost preduzeća kao i sama solventnost. Jednostavan pristup sredstvima Fonda za razvoj kroz pojednostavljeni proces apliciranja kao i efikasna realizacija ovih zahteva u što kraćem roku, mogu u značajnoj meri podstaći oporavak privrede. Verujemo da će biti potrebno odvojiti i dodatna sredstva za rad Fonda za razvoj u okviru ovog paketa pomoći privredi”.

MediaPortaal

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here