Kada je svoje kopačke okačio o klin, fudbaler iz Čačka Mirko Radovanović, okrenuo se proizvodnji dunja. Na četiri parcele u okolnim selima, na oko 3,5 hektara posadio je ovo voće pre pet godina, a žuti plodovi mahom su završili u rakiji.

„Pre pet godina smo zasadili prvi rod, plodovi su stigli nakon tri godine. Oko 10 tona je godišnji prinos i od toga smo napravili rakiju, srpsku dunjevaču. To nije nimalo lak proces jer je ovo voće poprilično suvoparno i od celog roda izašlo je oko 300 litara. Može se reći da je to test proizvodnja jer još uvek je na razmatranju da li će se ubuduće dunje prodavati u sirovom stanju ili će sve biti prerađeno u rakiju. Videćemo šta je isplativije“, rekao je  Mirko za RINU.

Foto: RINA

Da gaji baš dunje, Mirko se odlučio najviše iz razloga jer mu je uz posao oko ovog voća, ostajalo dovoljno vremena da se i dalje bavi fudbalom, ali ovaj put kao trener. Prvi deo dana uvek provodi na imanju, a drugi deo na terenu sa mladim talentima.

„Dunje nisu preterano zahtevne biljke, lake su za održavanje.Ulaganja su bila velika, a prva zarada očekuje se nakon nekoliko godina. “, rekao je ovaj bivši fudbaler.

Malo je poznata činjenica da je Srbija prva u Evropi po proizvodnji dunja, ali mogućnost ivoza u inostranstvo još uvek nije maksimalno iskorišćena. Naša zemlja nalazi se na 14. mestu, a ispred nje su države koje imaju znatno manju količinu ovog voća. Stručnjaci kažu da rešenje leži u udruživanju domaćih proizvođača.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here