
Kada je svoje kopačke okačio o klin, fudbaler iz Čačka Mirko Radovanović, okrenuo se proizvodnji dunja. Na četiri parcele u okolnim selima, na oko 3,5 hektara posadio je ovo voće pre pet godina, a žuti plodovi mahom su završili u rakiji.
„Pre pet godina smo zasadili prvi rod, plodovi su stigli nakon tri godine. Oko 10 tona je godišnji prinos i od toga smo napravili rakiju, srpsku dunjevaču. To nije nimalo lak proces jer je ovo voće poprilično suvoparno i od celog roda izašlo je oko 300 litara. Može se reći da je to test proizvodnja jer još uvek je na razmatranju da li će se ubuduće dunje prodavati u sirovom stanju ili će sve biti prerađeno u rakiju. Videćemo šta je isplativije“, rekao je Mirko za RINU.

Da gaji baš dunje, Mirko se odlučio najviše iz razloga jer mu je uz posao oko ovog voća, ostajalo dovoljno vremena da se i dalje bavi fudbalom, ali ovaj put kao trener. Prvi deo dana uvek provodi na imanju, a drugi deo na terenu sa mladim talentima.
„Dunje nisu preterano zahtevne biljke, lake su za održavanje.Ulaganja su bila velika, a prva zarada očekuje se nakon nekoliko godina. “, rekao je ovaj bivši fudbaler.
Malo je poznata činjenica da je Srbija prva u Evropi po proizvodnji dunja, ali mogućnost ivoza u inostranstvo još uvek nije maksimalno iskorišćena. Naša zemlja nalazi se na 14. mestu, a ispred nje su države koje imaju znatno manju količinu ovog voća. Stručnjaci kažu da rešenje leži u udruživanju domaćih proizvođača.