Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis”, Odbor 57. Disovog proleća i Žiri Disove nagrade obaveštavaju javnost da je laureat Disove nagrade za 2020. godinu pesnik Rajko Petrov Nogo.

Žiri za dodelu Disove nagrade za 2020. godinu u sastavu: dr Nedeljka Bjelanović, naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, Đorđe Nešić, pesnik, direktor Kulturnog i naučnog centra „Milutin Milanković” u Dalju i dr Jovan Delić, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, na sednici od 28. februara 2020. godine u Beogradu i elektronskoj sednici održanoj 23. aprila 2020. godine, doneo je jednoglasnu odluku da se Disova nagrada za 2020. godinu dodeli RAJKU PETROVU NOGU za njegovo celokupno stvaralaštvo, a povodom pojave triju pesničkih knjiga u 2019. godini: Moždani udar, „Pravoslavna reč”, Novi Sad, 2019; Dokumentarni detalji, „Novosti”, Beograd, 2019. i Pozni stihovi, „Štampar Makarije”, „Obodosko slovo”, i „Hercegovina izdavaštvo”, Beograd-Podgorica-Trebinje, 2019.
Ovim trima knjigama Rajko Petrov Nogo je pesnički obeležio prethodnu godinu i tako obavezao Žiri da upiše njegovo ime među dobitnike Disove nagrade – ime koje je toj nagradi više nego upadljivo nedostajalo.

Nagrada laureatu Disove nagrade, Rajku Petrovu Nogu, kao i ostalim laureatima na konkursima 57. Disovog proleća za nagradu Mladi Dis, esej o Disu i literarnim učeničkim radovima, biće dodeljena na svečanosti u Čačku nakon okončanja vanrednog stanja i u skladu sa odlukama nadležnih institucija. Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” i Odbor 57. Disovog proleća blagovremeno će obavestiti javnost o datumu i programu manifestacije u 2020. godini.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here