Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Nisu zaboravili ko je spasao njihove pilote u Drugom svetskom ratu: U Pranjane stigla donacija iz Amerike (FOTO)

post-title


Potomcima srpskih seljaka koji su spasili preko 500 američkih savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu na improvizovanom aerodromu na Suvoboru, ovih dana pristigla je pomoć američke fondacije "Halijard", koja je donirala Domu zdravlja u Pranjanima zaštitnu opremu u vidu 5.000 rukavica, zaštitnih maski, kao i 10 litara dezinfekcionog sredstva. "Ova donacija je od američkog naroda i potomaka kojima je ovaj narod spasio živote predaka, hranio, lečio i pomogao da se vrate u svoju domovinu. Takvu hrabrost i pomoć u to vreme, porodice potomaka iz Pitsburga, Ohaja, Čikaga i drugih zemalja to ne mogu da zaborave" kazao je Džon Kapelo, predsednik američke fondacije, i najavio da se u narednom periodu očekuje oko 250 paketa pomoći za najugroženije.
[caption id="" align="alignnone" width="800"] Foto: RINA[/caption]
Pomoć u vidu zaštitne opreme biće uručena pranjanskom Domu zdravlja, dok će deo biti doniran stotinama porodica suvoborskih sela, kojima je to potrebno. "U teškim vremenima kao što je to bio Drugi svetski rat videlo se ko su pravi prijatelji Amerike, i da se na muci poznaju junaci. Ovo nije prvi put da američka fondacija "Misija Halijard" pomaže našem narodu pogotovu gornjomilanovački kraj zbog svega što se ovde na improvizovanom aerodromu "Galovići" tokom istorije događalo, na čemu smo im i mi i meštani veoma zahvalni" kazao je predsednik opštine Gornji Milanovac , Dejan Kovačević.
[caption id="" align="alignnone" width="800"] Foto: RINA[/caption]
U Pranjanima je 1944. evakuisano više od 500 savezničkih pilota u organizaciji Jugoslovenske vojske u otadzbini, američke specijalne jedinice OSS i Ratnog vazduhoplovstva SAD, i to je bila jedna od najusšenijih spasilačkih misija dva naroda, za vreme Drugog svetskog rata.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar