Parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori bili su zakazani za 26. april. Pandemija korona virusa zaustavila je kampanju i pomerila je izbore. U danima u kojima čekamo ukidanje vanrednog stanja, nov datum izbora jedna je od glavnih tema u javnosti.

U ponedeljak će biti održan sastanak predstavnika stranaka sa predsednikom Srbije na temu izbora. Savez za Srbiju traži da izbori budu na jesen, kako bi mogli što bolje da se spreme na izbore. Međutim mandat parlamentu ističe 3. juna, a mnogi epidemiolozi smatraju da na jesen postoji rizik od novog talasa zaraze.

Kako MediaPortal nezvanično saznaje, tri datuma su u igri kada su u pitanju izbori.

Kao najraniji datum za održavanje izbora pominje se 21. jun. U tom slučaju izborne radnje bi morale početi oko 12. maja. To bi značilo i ukidanje vanrednog stanja pre Đurđevdana.

Kao druga opcija pominje se Vidovdan, odnosno 28. jun. Izborne radnje bi u tom slučaju bile nastavljene oko 19. maja, što je realnija opcija nego 7 dana ranije. Ipak ima razmišljanja i da Vidovdan simbolično nije dan za izbore.

To otvara treću i možda najrealniju opciju, da izbori budu održani 5. jula. Izborne radnje bi se nastavile oko 26. maja, a vanredno stanje u tom slučaju bilo bi ukinuto polovinom maja.

Za sve tri opcije procena je da će intenzitet virusa biti najslabiji u junu i julu mesecu, dok je jako teško predvideti kako će izgledati jesen u svetu korona virusa. Tačan datum izbore biće poznat možda već u ponedeljak posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima političkih partija.

MediaPortal

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here