Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Pevala se da razbije strah, na putu u sigurnu smrt

post-title


Praznik Svetog Đorđa, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru, jedna je od najčešćih slava pravoslavnih Srba, koji će za nekoliko dana, mnogi najverovatnije proslaviti samo u okviru svoje porodice zbog policijksog časa i mera koje su već više od mesec i po dana na snazi zbog pandemije koronavirusa. Sveti Đorđe se na ikonama predstavlja kako na konju kopljem probada strašnu aždaju, koja na ikoni predstavlja mnogobožačku silu koja je "proždirala" nevine hrišćane.

https://youtu.be/RCxz7m1jCJw

Prema narodnim običajima, Đurđevdan je praznik koji se odnosi na plodnost stoke, zdravlje ukućana, dobre useve ali i ženidbe i udaje omladine.

A kada govorimo o Đurđevdanu, uvek nam nam padne na pamet istoimena pesma koju je svojevremeno popularizovala grupa Bijelo dugme. A portal Istorijski zabavnik otkrio je neverovatne detalje o ovoj pesmi, koja datira još iz predratnih vremena.

U intervju za ovaj portal Žarko Vidović, ugledni srpski istoričar umetnosti, koji je kao dobrovoljac učestvovao u Aprilskom ratu 1941. godine, samo da bi nekoliko meseci kasnije bio uhapšen u Sarajevu, i našao se 6. maja, na Đurđevdan, u vozu na putu za Jasenovac je rekao:

"Izveli su nas iz zatvorskih ćelija u ranu zoru. Pamtim, bilo je ledeno jutro, a ustaše su komentarisale da su Srbima pripremile pravi 'Đurđevdanski uranak'. Sve su nas potrpali u vagone, a neko je, ne znajući u to vreme gde idemo i šta je Jasenovac, zapevao, valjda da razbije strah, pesmu 'Đurđevdan' koju je nekoliko nas odmah prihvatilo", naveo je profesor Žarko Vidović.

Malo je poznato da je veliki hit “Đurđevdan” zapravo stara predratna pesma koja bi možda do danas i bila zaboravljena da nije bilo tog sudbonosnog voza i jezivih zločina počinjenih u Jasenovcu za vreme Drugog svetskog rata.

"To da smo mi tu pesmu pevali na putu za Jasenovac, posle rata se dosta spominjalo, pa je Bregović uzeo tu pesmu, obradio je novim stihovima i tako je ona postala poznata. I prvobitne reči pesme su bile o ljubavi, ali tek je Bregovićeva verzija učinila ju je planetarno popularnom tvrdio je Vidović.

Policiju Nezavisne države Hrvatske je, seća se sagovornik, pesma toliko nervirala da su zatvorili vrata vagona. Zatvorenici su se tako uskoro našli zaključani, bez vazduha i u potpunom mraku. U vagone u koje u normalnim uslovima staje 40 ljudi, ustaše su smestile 200 zatvorenika.

B92



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar