Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čikago ni u maju ne otvara škole, nema povratka na posao

post-title


Sa novih 2.500 inficiranih koronavirusom, u saveznoj državi Ilinoj ukupan broj zaraženih je premašio 52.000. Zato se i tokom celog maja u Čikagu i celom Ilinoju neće ići u škole, na univerzitete i posao.

U Čikagu su zatvorene gotovo sve radnje, osim onih sa prehrambenim proizvodima iz velikih lanaca. Većina Amerikanaca i sveže voće i povrće kupuje u velikim supermarketima poput "Volmarta" umesto na pijacama kojih ima malo i rade samo u najtoplijem delu godine.

Ni male zanatlije, poput frizera, ne rade, bar ne u salonima i tako će ostati još najmanje mesec dana.

"Jedina stvar na koju se niko ne žali je niska cena benzina, koja iznosi u proseku 40 centa za litar", izveštava za RTS Aleksandar Žigićiz Čikaga.

U manje radnje kupci još neće moći da ulaze, ali će prodavci moći da im predaju robu ispred ulaza.

Po novom zakonu, u Ilinoju se moraju nositi maske a pošto se one ne mogu lako naći po radnjama često su to maske koje ljudi sami prave kod kuće.

Zbog najave da bi moglo da dođe do nestašice mesa, kupovina je ograničena na jedno do dva pakovanja prilikom jedne posete prodavnici.

Protiv guvernera Ilinoja Džeja Prickera podneto je i nekoliko tužbi u kojima se traži da ukine naredbu o ostajanju kod kuća.

U glavnom gradu SAD, Vašingtonu, naredba o ostajanju kod kuće na snazi je do 15. maja a funkcioneri kažu da do "otvaranja" neće doći bar još dva meseca.

Što se Ilinoja i Čikaga tiče, za sada se zna da će i tokom maja biti obustavljen posao. Amerikanci sa toplijim vremenom očekuju i bolje dane kada je reč o završetku epidemije koronavirusa.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar