Povodom vesti koja je u petak obišla svet, da je odobren prvi i za sada jedini antivirusni lek protiv korona virusa uzročnika pandemije KOVID-19, Doktor Dejan Glišović radi na ispitivanju leka Remdesivir, razgovarali smo sa doktorom Dejanom Glišovićem poreklom iz Čačka, Srbinom koji radi u jednoj od najvećih kompanija za klinička ispitivanja lekova “Pharmaceutical Research Associates” i koji je član istraživačkog tima upravo za ovaj lek.

On je za Glas zapadne Srbije pojasnio o kakvom leku se radi i da li ima nade da se uz pomoć tog leka suprostavi ovoj zarazi.

“Radi se o preparatu pod imenom ’Remdesivir’, farmaceutske kompanije Gilead, na čijem kliničkom ispitivanju i ja radim sa timom istraživača. U poslednjih nekoliko nedelja primenili smo lek na preko 1000 pacijenata u okviru kliničke studije u koju sam uključen kao Medikal Direktor. U toku je izvođenje nekoliko paralelnih studija a lek je u dosadašnjoj primeni pokazao ohrabrujuću efikasnost tako da je u petak po hitnom postupku dobio vanredno odobrenje za širu upotrebu u bolnicama” – kazao je Glišović za Glas zapadne Srbije.

Kada i gde se može nabaviti ovaj lek, dr Glišović kaže da se lek ne može nabaviti u slobodnoj prodaji i da će biti distribuiran direktno bolnicama.

” Moram da kažem da su ovo samo početni rezultati i da je odluka FDA privremena i odnosi se samo na primenu u bolničkim uslovima u obliku infuzije kod pacijenata u najtežem stanju koji su na respiratorima. Mi ćemo u međuvremenu nastaviti rad na studijama koje su još u toku kako bi se prikupili dodatni podaci o efikasnosti i profilu neželjenih efekata. Ukoliko budemo imali povoljne rezultate nadam se da će Remdesivir uskoro biti odobren i za primenu u ranim fazama bolesti gde verujem da bi mogao biti još efikasniji. Prvi rezultati pokazuju da ovaj lek može skratiti dužinu oporavka pacijenata za oko 30 odsto. Plan je da se njegova primena dopuni još nekim lekovima, na čijem se razvoju takođe radi, a koji bi u kombinaciji značajno uticali na povećanje efikasnosti terapije. Pri tom treba imati na umu da su ovo rezultati koji su postignuti kod pacijenata u najtežem stadijumu bolesti i da bi efekat terapije verovatno bio veći ukoliko se lek da pre nego što pacijent dođe na respirator. U tom slučaju dolazi u obzir i eventualno uvođenje dodatnih farmaceutskih formi leka (potkožna injekcija a možda čak i nazalni sprej) što bi omogućilo da se započne terapija odmah po pojavi simptoma, možda čak i u kućnih uslovima, jer verujem da će lek pokazati najbolje rezultate ako se primeni već u ranim stadijumima bolesti. Toliko mogu da kažem za sada. U narednih nekoliko nedelja imaćemo više podataka ali je u svakom slučaju ovo za sada ohrabrujući pomak” – ističe Glišović.

Inače, dr Dejan Glišović je završio Medicinski fakultet u Beogradu, a od 2006. godine živi u S.A.D. gde radi u jednoj od najvećih kompanija za klinička ispitivanja lekova “Pharmaceutical Research Associates”.

Rođen je u Beogradu a roditelji su mu poreklom iz zapadne Srbije. Otac LJubiša Glišović iz sela Rakova kod Čačka bio je poznati doktor ORL medicine, preminuo je 2006. godine, dok mu je pokojna majka Nadežda bila rodom iz sela Brančići kod LJiga. On kaže da Srbija i Čačani uvek mogu računati na njega jer mu je otadžbina uvek na prvom mestu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here