Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



40 godina od smrti Josipa Broza Tita

post-title


Na današnji dan pre 40 godina, u Ljubljani je preminuo predsednik nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i Saveza komunista Jugoslavije Josip Broz Tito.

Josip Broz Tito bio je vodja jugoslovenskih partizana u Drugom svetskom ratu i lider Komunističke partije Jugoslavije. Na čelu Jugoslavije bio je doživotno, od 1945. pa do smrti 4. maja 1980. Za to vreme zemlja se obnovila i ekonomski je napredovala. Ipak još za vreme Brozovog života, ideja socijalističkog samoupravljanja se potpuno urušila.

Izveo je zemlju iz sovjetskog bloka i bio jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja. Optuživan je da je odgovoran za smrt preko 50 000 Srba posle drugog svetskog rata, konfiskaciju privatne imovine, skrivanje Jasenovca, za slanje nepodobnih građana na goli otok i nepostojanje slobode govora.

Sahranjen je u Kući cveća u Beogradu, a njegovoj sahrani prisustvovalo je više od 200 delegacija iz celog sveta, predsednika, premijera, kraljeva i vladara i lidera stranaka iz 107 zemalja. Medju njima su bili i Indira Gandi, Margaret Tačer, Leonid Brežnjev i mnogi drugi.

Josip Broz Tito rodjen je u Kumrovcu, maja 1892. godine. Njegov rodjendan slavljen je 25. maja, kao "Dan mladosti".



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar