Republički i lokalni izbori, prema informacijama “Novosti”, biće održani 21. ili 28. juna, a Narodna skupština trebalo bi krajem ove nedelje da donese odluku o nastavku izbornih radnji.

Detalji i makar okvirni “red vožnje” u vezi sa nastavkom izborne trke i datumom izbora trebalo bi da budu jasniji nakon današnjeg sastanka političkih stranaka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Susret će biti upriličen u istom formatu i sličnom sastavu kao što je to bio slučaj nakon uvođenja vanrednog stanja kada se razgovaralo o nemogućnosti održavanja glasanja u tim uslovima. S obzirom na to da će, ako epidemiološka situacija to dozvoli, vanredno stanje biti ukinuto krajem nedelje, očekuje se da, u skladu sa dogovorom postignutim danas, a nakon odluke Narodne skupštine, Republička izborna komisija zvanično odredi novi datum izbora i dan kada ćemo ponovo ući u kampanju. Mogući datumi za novi start bitke za glasove su 12. i 19. maj.

Iako je deo opozicije koji bojkotuje izbore, okupljen oko Saveza sa Srbiju, tražio pomeranje glasanja za jesen, vlast je to odbacila, uz objašnjenje da Ustav ne ostavlja takvu mogućnost. To je u nedelju ponovio i šef diplomatije i vicepremijer Ivica Dačić:

– U ovoj zemlji postoje Ustav i zakoni, i kada će biti održani izbori zavisi jedino od toga kada će biti ukinuto vanredno stanje. Svako ko politizuje ovu krizu sa virusom korona, treba da se pokaže na izborima.

Pored predstavnika vladajućih i manjinskih stranaka, današnjem sastanku sa šefom države prisustvovaće i predstavnici opozicionih stranaka koji su ranije najavili učešće na izborima.

Bojan Đurić, iz organizacije Ujedinjena demokratska Srbija, kaže, za “Novosti”, da je važno da “ljudi prežive koronu, ali je jednako važno i da se izbori održe zato što će oni odrediti kakav će biti taj život”:

– Izbori, kako zakon nalaže, treba da se održe šest nedelja po ukidanju vanrednog stanja. Pomeranje bi značilo da sadašnja vlast nastavlja da vlada bez izbora. Na sastanku ćemo tražiti dogovor o jasnim pravilima koja će omogućiti da kampanja bude fer i da građani budu bezbedni i zaštićeni. Mislimo da treba da se formira poseban tim, od lekara stručnjaka i predstavnika izbornih lista, koji će urediti dodatna pravila, kako bi kampanja bila bezbedna, pre svega po zdravlje ljudi.

I lider SPAS, Aleksandar Šapić, smatra da nema mesta za prazan hod nakon ukidanja vanrednog stanja:

– Na sastanku ćemo tražiti da se ispoštuju zdravstveni standardi kako niko ne bi bio ugrožen, ali i da se poštuju Ustav i zakoni. Treći faktor u odlučivanju o izborima, a tu mislim na političke kalkulacije, ne bi smeo da postoji. Svima iz opozicije bi više odgovarali izbori na jesen, ali to ne sme da bude merilo koje se uzima u obzir.

“BITKA” 39 DANA

Izborne radnje prekinute su uvođenjem vanrednog stanja 15. marta, 11 dana nakon raspisivanja izbora. U skladu sa tim, ostalo je još 39 dana za kampanju i dva dana izborne tišine, koji će startovati nakon što Skupština i RIK donesu odluke o tome.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here