Vanredno stanje trebalo bi da bude ukinuto danas, što praktično znači da se dan kasnije, 7. maja, Srbija vraća koliko-toliko normalnom životu. Ipak, i dalje su na snazi preporuke o socijalnoj distanci i izbegavanju kontakata, a zaštitna oprema je obavezna u gradskom prevozu.

Vanredno stanje biće ukinuto u narednim danima, dok vanredne mere ostaju u okviru proglašene epidemije od posebnog značaja – kaže za “Blic” epidemiolog Predrag Kon. On objašnjava koje su to mere.

– Do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti, držanje obavezne distance od dva metra, zabrana javnih okupljanja, rada škola, bioskopa i pozorišta – navodi Kon.

On kaže da će biti obavezno nošenje maski u saobraćaju, a biće i preporuka da se one nose u zatvorenom prostoru.

– Zasad je situacija takva. Pratićemo sve što se bude menjalo i na vreme ćemo reagovati – zaključuje on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će na Đurđevdan Skupštini biti predloženo ukidanje vanrednog stanja i da će policijski čas biti ukinut od četvrtka. On je ocenio da će od tada sve biti “na odgovornosti ljudi”.

Kako će u praksi izgledati ukidanje vanrednog stanja i šta to znači?

Ukidanje vanrednog stanja menja situaciju i za sugrađane starije od 65 godina, koji će ponovo moći da izlaze na ulicu kada požele, ali uz mere opreza. Kako je objasnila prof. dr Darija Kisić Tepavčević, član državnog Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, struka i dalje preporučuje starijima da se paze, manje kreću, drže distancu.

– Neki su zaboravili da je paralelno sa uvođenjem vanrednog stanja proglašena epidemija od velikog javnog zdravstvenog značaja. Samo proglašenje epidemije, što se nije desilo mnogo puta u istoriji, znači da postoje mogućnosti da se uvode određene mere za kategorije ljudi koji su pod najvećim rizikom. To znači da bi se praktično mogla zadržati, u zavisnosti od epidemiološke situacije, većina mera. Ali neće biti zabrane, biće samo stručna preporuka, sa tačno obrazloženim razlozima zbog čega je to tako – objasnila je pef. dr Kisić Tepavčević.

Ono što je važno, i što svi stručnjaci u Srbiji ističu, jeste da se vraćanje životu odvija uz poštovanje mera koji će nas štititi od virusa korona.

Vrtići će početi sa radom 11. maja, kao i produženi boravak u školama. Vrtići će, kada počnu da rade, morati da poštuju propisanih 35 mera, a roditelji će, ukoliko ne budu imali zaštitnu opremu kada dovode decu u vrtić, zajedno sa decom biti vraćeni kućama. Osim socijalne distance i nošenja zaštitne opreme, jedna od osnovnih mera je da će sva deca morati da imaju potvrdu pedijatra da su zdrava. Formiraće se, kako je najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, male grupe u kojima neće biti više od petoro, šestoro dece, a starije grupe će moći da nose i maske.

U prevoz s maskama

Gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, kao i međugradski železnički i drumski saobraćaj, prekjuče je počeo da radi. Od 8. maja kreće i javni prevoz u Beogradu i Nišu. U Beogradu za početak će se prevoziti isključivo zaposleni, sa radnim nalogom poslodavaca ili personalizovanom bus-plus karticom. Redari će kontrolisati poštovanje mera – izlazak i ulazak u vozilo jedan po jedan putnik, na duplim sedištima sedi samo po jedna osoba, nalepnice na podu vozila označavaće mesta za kretanje putnika, a tako će biti i na stajalištima. Svi moraju da nose zaštitu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here