“Naredne dve nedelje su ključne”. Ova rečenica, na neki način, obeležila je dosadašnji tok epidemije u Srbiji. Članovi Kriznog štaba Vlade izgovorili su je toliko puta, da su građani stekli utisak da, zapravo, nije ni bilo one koja nije “ključna”. Ipak, čini se da je došlo vreme da ovu, sada već čuvenu rečenicu. ponovimo još jednom. I da sa njom, konačno, “ispratimo” korona virus.

Pred nama su ključne dve nedelje. A zašto?

Dva dana nakon ukidanja vanrednog stanja u našoj zemlji, život je odjednom “buknuo”. Da na licima velikog broja građana, koji su, samo dan nakon ukidanja vanrednog stanja, pohitali da učine sve ono što gotovo dva meseca za nama nisu mogli, nema maski, moglo bi se pomisliti da je opaki virus potpuno iščezao. A zapravo, situacija je drugačija.

Epidemija jeste na zalasku i značajno je oslabila, ali sam virus nije, i dovoljno je opasan da nam i pri svojim “poslednjim trzajima”, predviđenim za dve nedelje koje su pred nama, zada glavobolje. I to je razlog zbog koga za njih možemo reći da su ključne.

Povećavanje broja kontakata koje građani Srbije ostvaruju biće beleženo iz dana, a opasnost koju sa sobom nosi virus i dalje je tu.

To je osnovni razlog zbog koga od strane stručnjaka, i nakon što su mere popustile, stiže veliki broj upozorenja da odgovornost i diciplina moraju biti na istom nivou kao i tokom trajanja vanrednog stanja.

– Činjenica da je virus i dalje prisutan dovoljan je razlog da u narednom periodu moramo da budemo maksimalno oprezni. Sve što smo radili pre ukudanja vanrednog stanja trebalo bi da nastavimo da radimo i dalje – kaže za “Blic” šef Kriznog Štaba Vlade Srbije epidemiolog dr Predrag Kon.

“Kraj prvog poluvremena”

Kontakti, koji se sada ostvaruju u značajnijem obimu, pre svega u gradskom prevozu koji je startovao u petak za sve građane, i zatvorenim prostorima, kao i u kolektivima, poput vrtića, koji u ponedeljak počinju sa radom, stvaraju opasnost od prenošenja virusa.

– Odgovornost mora biti na onom nivou na kome je bila i dok je vanredno stanje trajalo. Treba izbegavati kontakte, naročito osobe starije od 65 godina, deca sada kreću u vrtiće i oni mogu da budu prenosioci virusa – navodi dr Kon.

Epidemiolog Branislav Tiodorović upozorio je juče da virus nije oslabio, ali i naveo da slabi epidemija i da je manje ljudi koji imaju znake oboljenja, kao i da ukidanjem vanrednog stanja nisu ukinute vanredne mere.

On je za “TV Prva” rekao da je manje izvora infekcije i situaciju je opisao kao kraj prvog poluvremena.

– Ali, moramo čekati drugo poluvremene, moramo videti u junu šta će se dešava, hoćemo li biti izdržljivi kao u sportu, pa da onda stvarno pobedimo tog teškog i strašnog protivnika – rekao je Tiodrović.

Nakon desete nedelje nema svakodnevnih zaražavanja

Epidemiolog dr Predrag Kon objasnio je za “Blic” da ako se budemo pridržavali mera koje je Krizni štab propisao i u narednom periodu, nakon što deseta nedelja bude okončana, nećemo beležiti novoobolele svakoga dana.

– Sledećih nedelju dana, kada zaposleni kreću na posao, moramo da budemo dodatno disciplinovani. Mi sada izlazimo iz devete nedelje, ostaje deseta, nakon koje više ne bi trebalo da dolazi do svakodnevnog otkrivanja zaraženih – objašnjava.

– Mere koje smo ostavili da važe i nakon vanrednog stanja moraju se poštovati. Oko toga nema pregovora – naglašava dr Kon.

Gradski prevoz – potencijalna opasnost

Javni prevoz u Beogradu, obnovljen je danas i za razliku od prvobitne odluke o postepenom vraćanju, po fazama, mogu da koriste svi građani, a ne samo zaposleni. Ovo stvara opsanost, jer će se, pored građana, autobusima “prevoziti” i korona virus.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here