Ana Đurković iz Republičkog geodetskog zavoda kaže da je u najvećim gradovima u Srbiji – Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu situacija bila slična.

U prvoj nedelji vanrednog stanja tržište nekretnina je zabeležilo pad za 70 odsto.

“Takva situacija se nastavila do kraja aprila, kada se krenulo sa laganim rastom, koji se nastavio do kraja vanrednog stanja”, rekla je Đurkovićeva.

Najviše su kupovani stanovi – 45 odsto od ukupnog prometa nekretnina.

Do većeg pada cena, međutim, nije došlo.

“Ako uporedimo sa istim periodom prethodne godine, možemo reći da su cene rasle, ali ako uporedimo sa januarom, februarom i martom, vidimo da su možda malo pale, ali je bitno naglasiti da imamo mnogo manji broj podataka i moramo biti oprezni. Najpreciznije bi bilo reći da su ostale u opsegu cena pre uvođenja vanrednog stanja”, ističe Đurkovićeva.

Stanovi su se manje kupovali gotovinom

Ipak, na jednom nivou je došlo do promena – statistički gledano, manje stanova je plaćeno gotovinom.

“U odnosu na registrovane kupoprodaje, procenat plaćanja gotovinom je opao. Ako gledamo samo stambene nepokretnosti, odnos plaćanja gotovinom i iz kredita je 50:50, a bio je 70:30 u korist plaćanja gotovinom”, navodi Đurkovićeva.

Na pitanje da li se može očekivati pad cena nekretnina, s obzirom na najavljeni pad BDP-a, Đurkovićeva kaže da o tome može da se razgovara, ali ne može da se da pouzdana procena.

“Ne bih mogla da prognoziram, radili smo statistike na osnovu naših podataka – radimo statitstiku onoga šta se dešava, a za dalje prognoze možemo da pričamo, ali tek ćemo videti”, rekla je Đurkovićeva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here