Čačak – Od početka uvođenja vanrednog stanja, za borbu protiv korone Grad Čačak ukupno je potrošio 18,7 miliona dinara, od čega je iz budzeta izdvojeno 10,7 a ostalo čine donacije privrednika, rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

„Prva akcija odnosila se na pomoć našim najugroženijim sugrađanima, gde je podeljeno oko 1.500 paketa socijalne pomoći preko Centra za socijalni rad, a koje je grad podelio kroz volonterske centre. Otišlo se i korak dalje, kada je na 7.000 adresa podeljenja pomoć penzionerima sa primanjima ispod 15.000 dinara”, naveo je on.

Sredstva koja su izdvojena iz budzeta utrošena su na pomenute pakete, i to 4,2 miliona dinara, dok je ostatak bio namenjen za kupovinu dezinfekcionih sredstva, medicinskog materijala kao i potrošnog materijala za opremanje „plave hale” u Atenici.

Privrednici Čačka donirali su 7,22 miliona dinara, a tu je bilo i dva miliona nefinansijskih ulaganja.

„PS fešn, Tifani i Boniti su odmah krenuli da šiju zaštitine maske, odela za Opštu bolnici i paravane za plavu halu. Inače, sa donacijama se ni danas nije stalo, čovek iz Kanade Goran Bojović želi da uplati 10.000 kanadskih dolara u lokalni budzet za nabavku opreme za Civilnu zaštitu”, istakao je Todorović.

Gradonačelnik je naveo firme i pojedince koji su pomogli grad u protekla dva meseca. „Knežević Dragoljub iz Čačka, Braun doo, Hizna doo, Rajan LTD Čačak, Unipromet, Moka, Jomivel, Mocart doo Beograd, Specijalna bolnica Gornja Trepča, Vibet, Maestral grup Čačak, Transtrejd Kostić, Intergradest trejd Čačak, General promet Čačak, Basna doo Čačak, Miodrag Bajić, Znamgraf, Gradis doo Čačak, Ateni komerc doo, M-granit doo, Igrafalc kom doo Beograd, Slovas, Drvo art, Uniplast, Delikomat i Elsat. Progres inžinjering nije naplatio radove vrednosti oko 400.000 dinara za paravane u plavoj hali u Atenici”, kazao je Todorović.

Opremanje „plave hale” koštalo je 3,4 miliona dinara a od toga je 1,1 milion bila donacija. „Radojević transport” opredelio je 504.000 dinara za natkasne a „Tifani” 155.000 dinara za paravane. Ovde nisu uračunati troškovi vojske i kuhinje iz PU „Radost”.

Za podeljene pakete, čija je ukupna vrednost bila 10,1 milion dinara, privrednici Čačka su platili 5,9 miliona a ostatak grad.

„Veći iznosi donacija su uplatile firme, Braun doo Čačak milion dinara kao i Hizna doo Mršinci, Unipromet Čačak 500.000, Mocart doo Beograd 750.000, Znamgraf Čačak milion dinara. Donacija Atenik komerca u iznosu od 1,62 miliona dinara odmah je upotrebljena za kupovinu dezinfekcionog tunela koji je instaliran kod bolnice a koji će kasnije ostati u vlasništvu Civilne zaštite”, rekao je gradonačelnik.

Od Vlade Republike Srbije dobijeno je 35.000 maski, 31.000 rukavica. Grad Čačak je nabavio 800 skafandera, 202 kabanice, 500 vizira, 55 odela i 14.000 litara dezinfekcionih sredstava koje su podeljena kako na gradskom tako i na seoskom području, i 447 litara dezinfekcionih sredstava za ruke.

Privredna komora Srbije Opštoj bolnici Čačak donirala je oko 5.000 litara alkohola dok je EU obezbedila dve mobilne amublante.

Preko 200 volontera je prošlo kroz 11 centara gde je primljeno 5.447 poziva i izvršeno 3.018 dostava uglavnom lekova i hrane.

GZS

1 KOMENTAR

  1. Gradonacelnice ne vidim u donatore “Litopapir” a isisavaju pare iz Cacka i robovlasnicki se ponasaju prema radnicima a Vi im u tome pomazete najavljujete inspekcije i za 2kg. pecenja se inspektori prodaju?!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here