Povodom teksta na MediaPortal-u pod naslovom “Dnevna doza ispodprosečnog Čačanina“, osnivač ove stranice Pavle Jelesijević, uputio je demanti našem portalu koji prenosimo u celosti, uz odgovor naše redakcije.

Poštovani,

Na internet stranici http://mediaportal.rs/, konkretno na linku http://mediaportal.rs/2020/05/12/dnevna-doza-ispodprosecnog-cacanina-foto/ dana 12.05.2020. godine objavljen je članak (na naslovnoj stranici portala sa mojom fotografijom), čijom objavom su direktno i na grub način povređena moja prava.

Shodno članu 9. Zakona o javnom informisanju i medijima (“Sl. glasnik RS”, br. 83/2014, 58/2015 i 12/2016 – autentično tumačenje, u daljem tekstu „Zakon“), kojim se reguliše i propisuje obaveza novinarske pažnje predviđeno je sledeće:

  • Urednik i novinar dužni su da s pažnjom primerenom okolnostima, pre objavljivanja informacije koja sadrži podatke o određenoj pojavi, događaju ili ličnosti, provere njeno poreklo, istinitost i potpunost;
  • Urednik i novinar dužni su da preuzete informacije, ideje i mišljenja prenesu verodostojno i potpuno.

U navedenom članku ste:

  1. Neistinito prikazali činjenice o kojima ste izveštavali i subjektivnim tumačenjima zloupotrebili iste, te ste lažno prikazali da imam bilo kakvu vezu sa političkom partijom Dragana Đilasa i/ili Borka Stefanovića, da je „rasla ljubav između nas trojice“, te da mi je Dragan Đilas „šef“;
  2. Neovlašćeno ste preuzeli fotografiju sa mojih društvenih mreža, istu digitalno preradili, prikazali ih shodno svojim potrebama, a sve u cilju potvrde neistinitih informacija koje ste izneli u svojim objavama;
  3. Niste postupali u skladu sa potrebnom pažnjom pri izveštavanju, već ste bezobzirno vodili račun isključivo prema sopstvenim interesima.

Ovakvim postupanjem izneli ste niz neistinitih informacija i tvrdnji, dovedeći iste u kontekst sa mnom.

Vaša mogućnost da putem vašeg internet medija izveštavate javnost o događajima mora biti uravnotežena, istinita i opravdana jer u suprotnom direktno nanosite štetu i dovodite u opasnost neku od strana koja je predmet izveštavanja.

Shodno članu 83. Stav 1. Zakona, kojim se reguliše pravo na odgovor, predviđeno je:

  • Lice na koje se odnosi informacija, koja može da povredi njegovo pravo ili interes, može od odgovornog urednika zahtevati da, bez naknade, objavi odgovor u kome isti tvrdi da je informacija neistinita, nepotpuna ili netačno preneta.

U skladu sa svih prethodno navedenim, sa posebnim akcentom na zakonom propisana prava i u skladu sa članom 83. Stav 1. Zakona, zahtevam da u zakonom propisanom roku objavite demant predmetnog teksta od 12.05.2020. godine.

S poštovanjem,

Čačak, dana 13.05.2020. godine

Pavle Jelesijević

Odgovor MediaPortala Pavlu Jelesijeviću

Poštovani gospodine Jelesijeviću,

Pažljivo smo pročitali Vaš demanti i iz njega zaključujemo da je jedino sporno u našem tekstu, informacija da ste deo nove Đilasove stranke. Mi smo do tih informacija došli posredno, a podsećamo Vas da su drugi mediji objavili sliku sa formiranja lokalnog odbora Stranke slobode i pravde u Čačku i da ste se Vi nalazili na toj slici. Ako ste se osetili povređenim zbog toga što smo Vas povezali sa tom strankom i sa Draganom Đilasom, mi Vam se ovim putem izvinjavamo.

Slika koju ste objavili na Vašem fejsbuk profilu je javna i objavljena je onako kako ste je i Vi objavili, bez bilo kakvih korekcija.

Foto: Printscreen

Kako smo otklonili jedini sporni deo našeg teksta, ostaje nam da zaključimo da ste zaista u više navrata objavili na Vašoj fejsbuk stranici “Dnevna doza prosečnog Čačanina” netačne informacije tokom vanrednog stanja, koje su mogle da uznemire javnost u našem gradu. Tom prilikom lekara zaposlenog u čačanskoj bolnici, ali i druge građane, koji su izneli prave podatke o broju respiratora u našoj bolnici nazvali ste SNS botovima. Da li smatrate da dugujete izvinjenje čačanskoj bolnici i građanima koje ste uvredili?

U Vašem demantiju kažete da su povređena Vaša prava jer smo objavili Vašu javnu fotografiju. Sa druge strane Vi ste na Vašoj fejsbuk stranici objavili spisak aktivista jedne stranke i izneli niz uvreda na njihov račun. Zašto smatrate da Vi imate pravo da objavljujete imena sugrađana i da ih nazivate “kofom govana koje ni majka ne ljubi u obraz”, dok istovremeno smatrate da je neprihvatljivo da neko objavi Vaše ime, a da vas pritom ne vređa kao što Vi to radite?

Da li poštovani Pavle, smatrate da treba da se izvinite svim ljudima koje ste izvređali ili smatrate da Vi imate pravo to da radite, a da Vaše ime niko ne sme da pomene?

Nadamo se da razumete da cilj našeg teksta nikako nije bio da Vas uvredimo na bilo koji način, već da Vam ukažemo da to što radite nije ispravno. Ako smo pogrešno protumačili Vaše prisustvo na skupovima opozicije mi Vam se izvinjavamo, ali imamo i još jedno pitanje za Vas:

Poštovani Pavle Jelesijeviću, da li je tačna informacija da ste član Srpske napredne stranke i da u toj stranci postoji pristupnica koju ste Vi popunili pre nekoliko godina?

MediaPortal

5 KOMENTARA

  1. Pavle Jelesijeviću hvala ti na informacijama na koje zakonske okvire mogu da se pozovem i da te tužim za iznošenje privatnih informacija na stranici koju prati veći broj ljudi. Kada se o tebi iznese ISTINA to je onda problem, a kada ti iznosiš informacije o drugima, pri tom LAŽNE to je onda ok!? Možda u buduće prestaneš da vređaš ljude koji su krivi samo zato što ne misle isto kao ti. Podrška za MEDIA PORTAL!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here