Zbog vanrednog stanja i smanjene aktivnosti privrede, punjenje budžeta Grada Čačka je manje od planiranog, zbog čega će uslediti rebalans budžeta i odlaganje pojedinih investicija, izjavio je u emisiji Forum Televizije Lav plus gradonačelnik Čačka Milun Todorović. Todorović je u emisiji obećao i da će za dve do dve i po godine grad dobiti zatvoreni bazen ali i novu zgradu bolnice.

Punjenje budžeta grada prva dva meseca je bilo veće od planiranog za 57 miliona dinara, ali je nakon uvođenja vanrednog stanja to znatno slabije, rekao je Todorović. I pored svega, budžet grada je likvidan, a kreditna zaduženja će se koristiti isključivo za veće infrastruktrune projekte.

— Nažalost, u poslednja dva meseca to je dosta slabije, što je bilo za očekivati. Neku projekciju pravićemo posle obračuna PDV-a između 20. i 25. maja. Siguran sam da ćemo moorati da radimo rebalans u toku godine, još uvek ne možemo da izmerimo tu štetu od poreza na zarade. Budžet je likvidan što je najvažnije, svi projekti koji su predviđeni budžetom i koji su kapitalni će se raditi i ovoj godini. Nažalost, neki će morati da sačekaju i narednu godinu. Mislim da je jedan od njih zdravstvena stanica u Ljubiću. Ako smo je čekali toliko dugo sačekaće i proleće sledeće godine — rekao je Todorović.

On se zahvalio zdravstvenim radnicima na velikom poslu koji su uradili za vreme epidemije koronavirusa. Pored zapošljavanja novih radnika, Todorović je rekao da se nije odustalo od rekonstrukcije kompletne bolnice, obećavši izgradnju nove zgrade u skladu sa svim novim standardima koji važe u svetu u ovoj oblasti.

— Gledaćemo da nam prođe prva faza rekonstrukcije bolnice, a koja podrazumeva podizanje energetske efikasnosti i sređivanje svih paviljona, a to je 32.500 kvadrata. U stalnom sam kontaktu sa Kancelarijom za javna ulaganja da vidimo koliko će oni moći da izdvoje novca. To će zavisiti od punjenja republičkog budžeta, ali i kreditnih linija finansijskih institucija. Nakon toga očekujem da uđemo u drugu fazu  a to je izgradnja nove zgrade bolnice. Grad će obezbediti novac za izradu projekta za izgradnju druge nove zgrade. Optimista sam i mislim da za dve, do dve i po godine, možemo da imamo novu zgradu bolnice, kompletno opremljenu — obećao je gradonačelnik Čačka.

Čačanska privreda se pokazala kao fleksibilna i za sada nije bilo većeg otpuštanja radnika, rekao je Todorović. Prema podacima koje je saopštio, broj nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je u odnosu na mart povećan za 78, što je neznatno. On očekuje da će se uskoro smanjiti broj nezaposlenih jer  počinju javni radovi, ali i nova zapošljavanja u pojedinim čačanskim firmama.

— Na evidenciji NSZ-a trenutno se nalazi 5.876 lica. U toku su konkursi za javne radove, novo zapošljavanje, stručnu praksu, i očekujemo da na ovaj način do posla dođe 200 sugrađana. Moram da kažem to je da nijedan prigovor nije upućen Inspekciji rada zbog nezakonitog otpuštanja. Bilo je isteka ugovora, ali ne i nezakonitog otpuštanja. Razvijaćemo poljoprivredu, više ćemo novca izdvojiti u rebalansu za ovu oblast zbog zatvaranja pijaca, ali očekujemo i otvaranje novih fabrika u gradu, otvaranje novog prostora za NTP, a imamo najavu novog zapošljavanja u Atenik komercu, Drvoartu — najavio je Todorović. Kada je u pitanju izgradnja zatvorenog bazena, rekao je da je urađeno idejno rešenje, da će do Dana grada biti završen kompletan projekat, a da bi on mogao biti izgrađen u naredne dve godine. Najavio je i da se uskoro očekuje završetak projekta za rekonstrukciju hale Borac.

3 KOMENTARA

  1. Kada ce ovo ruglo od industrijskog koloseka do Slobode da se uredi da ne bude leglo zmija po pruzi kada moze da se lepo uredi da bude setaliste ili biciklisticka staza jer onaj travuljak od metra visine samo ruzi sliku o gradu svakom putniku koji ide obilaznicom.Pogledajte samo ka elektrodistribuciji koje je ruglo.Odvratno!!!! Umesto da bude oaza za setaliste ….

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here