U toku su završni radovi na opremanju prostora NTP u Čačku. Otvaranje Naučno tehnološkog parka planirano je za početak juna.

Paralelno sa rekonstrukcijom prostora na lokaciji “Cer” raspisana je i javna nabavka za opremu neophodnu za početak rada NTP. Reč je savremenoj tehnološkoj opremi koja će biti na raspolaganju mladim tehnološki razvojnim kompanijama i naučno istarživačkoj zajednici ne samo u Čačku već i u ovom delu Sbije Srbije.

“Nabavićemo opremu za savremenu robotiku, sisteme mehatronike, savremene telekomunikacije, zatim opremu za obnovljive izvore energije, za solarnu energiju, laboratoriju za elektroniku. Tu je i prateća oprema za kancelarije, računarska oprema i nameštaj. Ukratko – sve ono što predstavlja standard za organizacije poput Naučno tehnološkog parka”, ističe direktor NTP Čačak Mirko Pešić.

Mirko Pešić – Foto: Infopress

Početkom marta raspisan je i javni poziv za useljenje firmi u NTP. Međutim, zbog epidemije koronavirusa rokovi su pomereni, tako da bi krajem maja mogla biti obezbeđena i oprema, a istovremeno bi moglo da započne useljenje i početak rada prvih firmi u novom prostoru. Treba istaći da je čačanski NTP kao organizacija postaje deo mreže ovakvih institucija u Srbiji.

Foto: Infopress

NTP Čačak zajedno sa NTP Beograd i Niš realizovaće ove godine jedan projekat uz podršku ambasade Švajcarske i ministartva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije.

NTP ima površinu od 5.700 kvadratnih metara halskog i kancelarijskog prostora na jednom mestu, na istoj lokaciji. U prve tri godine pružaće brojne pogodnosti mladim kompanijama – prostor, opremu i stručnu podršku pod povoljnijim uslovima nego što su na tržištu. Vlada Srbije je izdvojila 270 miliona dinara za kupovinu pogona i 60 miliona dinara za opremanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here