Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će većini osnovaca ocene biti zaključene do kraja maja, kada se završava i nastava. Navodi da će mali maturanti imati još jednu probu završnog ispita – 1. juna dva testa će raditi kod kuće, a 2. juna test iz matematike u školi.

Prva nedelja juna u školama biće rezervisana samo za osmake. Škole će biti otvorene od osam do 20 sati, a đaci će po odeljenjima dolaziti u različito vreme.

U ponedeljak, 1. juna, osmaci donose đačke knjižice, sliku i sve što treba da se registruju za malu maturu koja će biti 17, 18. i 19. juna, a sa sobom će poneti dva testa – srpski (maternji) jezik i kombinovani test koji će raditi kod kuće.

“Te testove će raditi samostalno kod kuće da još jednom provere sebe i tipove zadataka koji će biti na završnom ispitu. Na onlajn probi male mature zadaci su bili zatvorenog tipa – na zaokruživanje, da izaberu ponuđene odgovore. Na završnom ispitu će polovina pitanja biti otvorenog tipa – da odgovore, dopišu”, rekao je Šarčević za Tanjug.

Dan kasnije (2. juna ) učenici u školu vraćaju urađene testove, a u učionicama, opet u različito vreme, rade probni test iz matematike. Cilj je da učenici osete atmosferu završnog ispita, kako će izgledati raspored učenika po učionicama, šta sme a šta ne sme da nosi sa sobom.

Ministar kaže da će sve škole pre dolaska učenika biti dezinfikovane, da je obezbeđena zaštitna oprema.

Tri dana za popravljanje ocene
Za popravljanje ocena osmaci imaju tri dana 3, 4. i 5. jun, a od 6. juna počinje pripremna nastava i to prvog dana onlajn na RTS planeta, a od 8. do 16. juna imaju pripremu u školi – naravno ko želi.

Mala matura polaže se 17, 18. i 19. juna – prvog dana polažu srpski (matrnji jezik), drugog dana matematiku, a trećeg kombinovani test.

Probni testovi, testovi za malu maturu, kao i rezervni testovi već su odštampani u štampariji Zavoda za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja. Probni test distribuiran je školskim upravama i direktori škola već su ih preuzeli. Testovi za malu maturu čuvaju se pod ključem.

Šarčević navodi da su “neozbiljni ” zahtevi pojedinaca i udruženja da se mala matura ne organizuje, da bi bilo “nepravedno”, da se to neće desiti, jer on ne želi da krši zakon.

Srbija je, kako je rekao, napravila svoj model u obrazovanju tokom epidemije koronavirusa i da je on funkcionisao “odlično”.

Za učenike od petog do sedmog razreda predviđeno je da od 8. do 16. juna popravljaju ocene u školi.

“Mi smo dali mogućnost da se poprave ocene. Ko će da dođe to će biti dogovor između nastavnika, učenika i roditelja”, rekao je Šarčević.

U srednjim školama prvi će u učionice da uđu maturanti koji će 1, 2. i 3. juna da popravljaju ocene. Od 4. do 6. juna polažu veliku maturu – grupu predmeta i odbrana rada.

Maturanti imaju dovoljno vremena do 24. juna, kada počinje upis na fakultete.

Tek kada maturanti napuste školu, niži razredi će imati priliku za popravljanje ocena, a to je druga nedelja juna.

U Majdanpeku vrtić nije počeo da radi, dve vaspitačice zaražene
Vrtić u Majdanpeku nije počeo da radi jer su dve vaspitačice bile zaražene koronavirusom. Pozitivna je bila jedna vaspitačica i u Zaječaru, pa su deca krenula u drugi objekat, a početak prijema mališana kasnio je i u jednom objektu u Boru, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

Rekao je da je bilo očekivano da će biti “iskakanja” i da neki objekti neće početi da rade kako je planirano, jer su morale da se ispoštuju sve procedure i da se ispune svi uslovi koje je Krizni štab doneo.

“Imali smo silne sastanke od udruženja do sindikata i predvideli svaku moguću situaciju. Ovde je reč o ljudima koji su se inficirali mimo kolektiva”, kaže Šarčević.

Dodaje da je u Boru jedan broj objekata kasnio sa otvaranjem jer su za 22 zaposlena kasnije stigli rezultati testa na koronavirus, te nije bilo bezbedno da počnu sa radom.

Pojašnjava da ukoliko se utvrdi da je neko od zaposlenih zaražen, prijem dece u objekat se obustavlja na 14 dana.

“To je bilo prvog dana u Majdanpeku, gde se prijavilo četrdeset četvoro dece, gde su dve vaspitačice bile pozitivne. Roditelji moraju da se snađu, jer Majdanpek ima samo jedan vrtić”, pojašnjava ministar.

Predškolske ustanove, poput Zaječara, koje imaju više punktova, kada je utvrđeno da je jedna vaspitačica zaražena taj objekat nije otvoren, ali su drugi radili.

“Deca, njih devetoro, dovedeni su u druge objekte”, rekao je ministar.

Podseća da se za dolazak dece u vrtiće koji su otvoreni od 11. maja prijavilo 23 odsto mališana, ali da trenutno dolazi oko osam odsto dece.

Za produžene boravke prijavilo se 5.800 kandidata, dolazi oko 1.500 dece, a ima škole gde dođe jedno dete.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here